Nieuws/Binnenland
835350
Binnenland

Nieuwe koninklijke standaard voor politie

Koning Willem-Alexander heeft woensdag aan korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie de nieuwe koninklijke politiestandaard uitgereikt. Een groot aantal agenten woonde de ceremonie op het Binnenhof in Den Haag bij.

De uitreiking van de standaard is een symbolische stap in de verdere vorming van één politiekorps. Het is de ceremoniële bevestiging en erkenning van één Nederlandse politie met één korpschef.

De standaard wordt gebruikt bij ceremoniële gebeurtenissen, zoals de begeleiding van de koning tijdens Prinsjesdag, een koninklijke huwelijksvoltrekking of een staatsbegrafenis. Ook bij de beëdiging van nieuwe politieagenten wordt de standaard ingezet.

De standaard is een doek van oranje zijde met gouden franje, bevestigd aan een stok met aan de bovenkant een goudkleurige sponton (de top). Het Korps Rijksveldwacht ontving in 1934 voor het eerst een vaandel.

Koningin Beatrix kende het Korps landelijke politiediensten (KLPD) in 2009 een politiestandaard toe. Dat was ter ere van de zestigste bereden ere-escorte van de gouden koets op Prinsjesdag. De komst van een nieuwe koning en de vorming van één politiekorps zijn de redenen om woensdag een nieuwe koninklijke standaard uit te reiken.