Nieuws
835356
Nieuws

Shell betaalt $70 miljard voor BG Group

Shell wil het Britse BG Group overnemen voor een bedrag van $70 miljard. Het is voor het Brits Nederlandse energieconcern een van de grootste overnames ooit.

Dat heeft het bedrijf nadat het gerucht gisteravond de ronde deed vanochtend bevestigd. BG aandeelhouders krijgen per aandeel £0,383 in cash en 0,4454 aandeel Shell. Daarmee komt het overnamebod (zie bijlage) uit op ongeveer £47 miljard, ongeveer 50% hoger dan de huidige koers van BG.

Oliesector in zwaar weer

Analisten verwachten dat de overname van Shell nog maar het begin is voor de olie- en gassector. Door de halvering van de olieprijs vorig jaar hebben kleinere spelers het moeilijker. Bedrijven zoeken manieren om kosten te besparen en winst te maken. Shell kan erover meepraten, het bedrijf leverde volgens Bloomberg vorig jaar de slechtste prestatie in 17 jaar.

Volgens analisten zou het Brits-Nederlandse concern wel oren hebben naar de LNG-activiteiten van BG en bijvoorbeeld de recente nieuwe gasvondsten in Brazilië van het bedrijf. Shell meldde dat de bestaande voorraden olie en gas door de overname 25% zijn gestegen, de jaarlijkse productie gaat 20% omhoog.

BG Group is onder meer een producent van gas en heeft een marktkapitalisatie van £31 miljard (€42,4 miljard). Shell heeft overigens een marktkapitalisatie van circa €178 miljard. Na de overname heeft Shell een marktkapitalisatie die twee keer groter is dan concurrent BP, ook streeft Shell Chevron voorbij in grootte.

Grote overname

Volgens Bloomberg zou een eventuele overname van BG de grootste worden voor Shell sinds de fusie van de Nederlandse en de Britse moedermaatschappijen in 2005.