Nieuws/Buitenland
835389
Buitenland

'Russen zetten dood tienjarige in scène'

Russische televisiezenders hebben gelogen over een tienjarig meisje dat zou zijn omgekomen door beschietingen in het conflictgebied bij het Oekraïnse Donetsk. Doordat alle Oekraïnse media in rebellenregio Donetsk uit de lucht zijn gehaald, waren bewoners volledig afhankelijk van de onjuiste Russische berichtgeving. Dat concludeert de BBC op basis van eigen onderzoek in de regio.

De BBC vertrok naar de desbetreffende regio om uit te zoeken wat er precies met het tienjarige meisje is gebeurd. Eenmaal in de regio bleek dat militairen geen contactgegevens wilden geven van de familie van het meisje.

Van de beschietingen waar het meisje bij om het leven zou zijn gekomen, weten bewoners niets: ,,Ik weet niets van de dood van het meisje, ook niet van de beschietingen. Ik heb erover gehoord op televisie, maar zelf heb ik de beschietingen niet gehoord.'' Ook bij de plaats waar alle lichamen van slachtoffers worden binnengebracht, wist men niets van een tienjarig meisje.

Wanneer de BBC-journaliste aan een Russische journalist vraagt of hij aan het verhaal heeft gewerkt, antwoordt hij: ,,Ze bestaat niet. Ze is niet dood, maar dat hebben we inderdaad wel uitgezonden.'' Wanneer de Russische televisiezender om bewijs werd gevraagd werd er vaak niet gereageerd of kreeg de BBC de reactie dat ze alleen maar rebellen hadden gequote.