Nieuws/Binnenland
835407
Binnenland

Gevaarlijke scheuren in NAC-stadion

De veiligheid van het NAC-stadion in Breda is door scheuren in de betonnen hoofdtribune niet gegarandeerd. Bij gebruik door een dansende mensenmassa kan een gevaarlijke situatie ontstaan.

Dit blijkt uit een tot nu toe geheimgehouden rapport van ingenieursbureau ABT, ingezien door De Telegraaf. “Uit de analyse volgt dat de geconstateerde en optredende grote vervormingen van de tribune-elementen (…) zorgelijk te noemen is”, schrijft het bureau in zijn onderzoeksrapport.

 

 

Het onderzoek naar de tribune werd door het in voetbalstadions gespecialiseerde ABT verricht op verzoek van D66 en VVD in Breda , nadat een eerder rapport over het stadion, dat eigendom is van de gemeente, veel vragen opriep over de veiligheid. In het eerste rapport werd gesteld “dat er bij normaal gebruik geen onveilige situatie ontstaat”, maar die conclusie wordt door ABT in twijfel getrokken.

Aangezien er nu twee verschillende opinies over het stadion bestaan, eisen de fracties dat verantwoordelijk wethouder Van den Berg maatregelen neemt om de veiligheid van bezoekers te garanderen. Die maatregelen moeten getroffen worden vóór de thuiswedstrijd van NAC tegen FC Dordrecht, die komende zaterdag wordt gespeeld. 

Doofpot

Wethouder Van den Berg is al een week op de hoogte van het verontrustende rapport. Bronnen binnen de gemeente beweren dat hij de conclusies in de doofpot wil stoppen. Vanmiddag komt hij naar verluidt alsnog met een reactie op het rapport, aangezien de lokale media er lucht van hebben gekregen.       

Vorig jaar gaf de gemeente Breda opdracht tot een onderzoek naar het twintig jaar oude NAC-stadion, nadat er scheuren en betonrot in de hoofdtribune waren ontdekt. Bij gebruik beweegt de tribune merkbaar op en neer. De herstelkosten van de scheuren worden geraamd op 700.000 euro. Wethouder Van den Berg bestempelde het stadion na het vorige onderzoek als veilig.