Nieuws/Binnenland
835431
Binnenland

NIEUWS

Zorgen over smokkel van drugs via Zeeland

In Zeeland maken burgemeesters zich zorgen over de toenemende smokkel van cocaïne via de kust.

Gister stond een man terecht voor de smokkel van een partij van 1200 kilo die in december aan een zelfgemaakte boei in de Schelde hing. De laatste jaren worden grote partijen cocaïne onderschept in de Westerschelde en voor de Belgische kust. Criminelen laten de coke voor de kust door de bemanning van containerschepen overboord zetten om die vervolgens op te halen met snelle boten.

Een van de grootste cokevangsten in Nederland

De partij van 1200 kilo die op 8 december 2014 werd gevonden bij Vlissingen, geldt als een van de grootste cokevangsten in Nederland in de laatste jaren. Na een tip van een getuige die op die decemberavond vreemde lichtjes zag knipperen op de Westerschelde, stuitte de politie op een vreemde constructie.Op de golven van de Schelde dobberde een zelfgemaakte boei van aan elkaar geknoopte jerrycans. Aan de boei waren sporttassen bevestigd met daarin blokken cocaïne. De partij van 1200 kilo had een straatwaarde van zo’n 60 miljoen euro.

Gedumpt vanaf containerschepen

Omdat eerder voor de Zeeuwse kust drugs werden gedumpt vanaf containerschepen die Rotterdam en Antwerpen als bestemming hadden, probeerden rechercheurs te achterhalen welk schip op de avond van de vondst in de buurt was. Het schip bleek de MSC Tamara te zijn. Een kolos die vanuit Ecuador op weg was naar Rotterdam en Antwerpen. In Rotterdam vroeg de politie de volledige bemanning van het schip vingerafdrukken af te geven.

Opgepakt

Er volgde een ’hit’. De afdruk van de 22-jarige Stefan K. uit voormalig Joegoslavië gaf een match met vingerafdrukken die op de pakketten coke zaten. De man werd opgepakt, maar ontkende betrokkenheid bij de smokkel. Hij beriep zich deels op zijn zwijgrecht. K. zit nog steeds vast en verscheen gister in een pro-formazitting voor de rechtbank in Dordrecht.

De drugs uit zee vissen

In december 2013 onderschepte de politie ook al een groot cocaïnetransport. Na een tip van de National Crime Agency in Engeland greep de politie met een grote macht in voor de kust van Walcheren, toen hier honderden kilo’s cocaïne van een containerschip werden gegooid. Vier Amsterdammers die in een speedboot zaten en volgens de politie de drugs uit zee wilden vissen, werden opgepakt. Later arresteerde de recherche nog een bemanningslid van het containerschip, eveneens een man uit voormalig Joegoslavië, twee verdachten uit Bergen op Zoom en Halsteren en een vissersechtpaar uit Wissenkerke.

Omvang toegenomen

Deze verdachten moeten in juni dit jaar voorkomen. Justitie ziet vooralsnog geen connectie tussen de zaak met de ’cokeboei’ en dit onderzoek, maar sluit een verband niet uit.„Het is een zorgelijke ontwikkeling. De smokkel van cocaïne via de Zeeuwse kust is niet gering en is in omvang toegenomen de laatste jaren”, zegt de burgemeester van Goes, René Verhulst.

Honderd Zeeuwen betrokken

Criminelen proberen de havens van Antwerpen, Rotterdam en Vlissingen te omzeilen, vanwege de controles die er zijn. „Vergeet niet dat Vlissingen en Terneuzen, of Zeeland Seaports, de belangrijkste havens zijn voor containerschepen uit Zuid-Amerika, waar de cocaïne vandaan komt. Eén plus één is twee.”Volgens zijn collega Letty Demmers van Vlissingen zijn er naar schatting zo’n honderd Zeeuwen betrokken bij het binnenhalen van cocaïne. Dat zijn vissers, medewerkers van overslagbedrijven, maar ook ’facilitators’ zoals notarissen en makelaars. De politie en het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) Zeeland/West-Brabant werken aan een analyse van de problematiek van de drugssmokkel.

Brede aanpak

De speciale taskforce van de politie Zeeland/West-Brabant die nu jaagt op drugscriminelen in het zuiden van Nederland, gaat op basis van de analyse de cokesmokkel in Zeeland aanpakken. Dat gebeurt met dezelfde tactiek die de taskforce in Brabant toepast. „Een brede aanpak door ondermijningsteams. Dus niet alleen invallen, maar ook financieel onderzoek naar witwassers en mensen die hand- en spandiensten leveren aan criminelen. We werken samen met gemeenten en de Belastingdienst”, zegt Arnie Loos van de taskforce. ’Cokeboei’In de rechtbank Dordrecht komt vandaag de advocaat van de 22-jarige man die vastzit voor de ‘cokeboei’ met een bijzonder verzoek.

Bemanningsleden moeten gehoord worden

Alfons Bals: „Ik wil dat alle bemanningsleden van het containerschip MSC Tamara worden gehoord als getuige. Het is onmogelijk dat mijn cliënt in zijn eentje een constructie overboord heeft gegooid van minimaal 1200 kilo.”Het bevreemdt de advocaat dat er tot nu toe slechts één verdachte is opgepakt voor zo’n omvangrijke zaak. In Ecuador zou het schip al binnenstebuiten zijn gekeerd door de lokale autoriteiten na een tip over smokkel.