Nieuws
835432
Nieuws

'SBM Offshore betaalt $1,7 miljard aan Petrobras'

SBM Offshore betaalt Petrobras $1,7 miljard voor misgelopen inkomsten. Het bedrijf ontkent echter dat er een deal is gesloten.

Braziliaanse media berichten vanochtend over de boete. SBM Offshore liet vanochtend via een persbericht weten dat het bedrijf niet heeft ingestemd met de schikking van $1,7 miljard. "De onderhandelingen met de Braziliaanse autoriteiten verkeren in een vroeg stadium en er is nog geen overeenstemming over de bedragen."

SBM sloot vorige maand een principe-akkoord met de Braziliaanse toezichthouder CGU, dat de weg voor een schikking vrijmaakte. De gesprekken daarover bevinden zich volgens de woordvoerster echter nog in een pril stadium.

Medewerkers van het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras zouden geld hebben aangenomen van buitenlandse bedrijven in ruil voor het gunnen van opdrachten. Ook SBM Offshore zou hieraan mee hebben gedaan.

Analist Dirk Verbiesen van de Belgische bank KBC hecht weinig waarde aan de berichtgeving over de megaschikking. „Als referentiekader kijk ik naar de €240 miljoen waarvoor SBM Offshore eerder met Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten een schikking trof. Bij Petrobras wordt het misschien in een breder spectrum getrokken en betreft het een langere periode, maar $1,7 miljard is buiten proporties."

Verbiesen gelooft niet dat een dergelijk bedrag van „€7,50 per aandeel” aanvaardbaar is voor SBM Offshore. „Het komt ook wel erg snel. Medio maart had het bedrijf aangegeven in overleg te gaan met de autoriteiten in Brazilië. Je zou denken dat zo’n proces lang gaat duren."

Ook tegen Petrobras lopen rechtszaken. Afgelopen maandag werd bekend dat pensioenfonds ABP en uitvoerder PGGM deelnemen aan een gezamenlijke rechtszaak tegen Petrobras. ABP had eind vorig jaar €124 miljoen belegd in het oliebedrijf. Het laatst gepubliceerde aandelenpakket in bezit van PGGM beslaat €61,5 miljoen. Door alle schandalen rond het Braziliaanse bedrijf zagen alle beleggers vorig jaar 43% van hun inleg in rook opgaan.