Nieuws/Buitenland
835456
Buitenland

Nandoes vormen plaag in Duitsland

Uit de dierentuin ontsnapte nandoes zorgen voor een plaag in voormalig Oost-Duitsland. De van oorsprong Zuid-Amerikaanse beesten met hun kenmerkende lange nek en lange poten zijn de afgelopen zeven jaar in aantal verdubbeld, en vreten akkers leeg. Boeren worden nu boos.

Ze ontsnapten in de jaren negentig uit een particuliere dierentuin in Lübeck en liepen weg naar Oost-Duitsland. De dieren, die op struisvogels lijken en die anderhalve meter hoog zijn, kunnen snelheden van wel zestig kilometer per uur bereiken.

Voorzitter Petra Böttcher van de landbouwbond in Mecklenburg: „De nandoes bedreigen de landbouw. Ze eten het koolzaad en vertrappen de velden.” Daarom willen lokale boeren de vergunning hebben om het aantal nandoes op peil te houden.

Maar de vogels, die oorspronkelijk uit de pampa komen, mogen niet door jagers geschoten worden. Volgens het milieuministerie in Sleeswijk-Holstein is het de enige beestensoort die na de uitbraak uit de dierentuin in Centraal-Europa kan overleven.

„Maar de schade door nandoes wordt niet vergoed, terwijl dat bij everzwijnen wel zo is”, klaagt Böttcher: „Je mag ze niet eens wegsturen. Je moet ze dulden.” Natuurlijke vijanden heeft de nandoe niet.