Nieuws/Buitenland
835478
Buitenland

'Gevangene gedood als gladiator'

Een 28-jarige gevangene in de Amerikaanse staat Nevada moest in november van bewakers geboeid een soort gladiatorgevecht aangaan en is vervolgens door een bewaker doodgeschoten. Dit heeft familie van de omgekomen gevangene, Carlos Manuel Perez, in een rechtszaak tegen de staat Nevada naar voren gebracht, meldde woensdag de krant Las Vegas Sun.

De advocaat van de familie, Cal Potter, stelt dat de bewakers Perez opzettelijk in een ruimte lieten om een gevecht met een andere gedetineerde, Andrew Jay Arevalo, te houden. Perez zat in een afdeling van de High Desert State Prison waar gevangenen normaal geïsoleerd worden vastgehouden. De bewakers lieten 'de gladiatoren' hun gang gaan en na enige tijd opende een bewaker in opleiding het vuur.

Perez werd gedood en Arevalo raakte zwaargewond aan het gezicht. Beiden zaten straffen van maximaal vier en zes jaar cel uit wegens respectievelijk openlijke geweldpleging en diefstal. Ze werden opgesloten in een gevangeniscomplex 40 kilometer ten noordwesten van Las Vegas. De lijkschouwer heeft officieel moord als doodsoorzaak van Perez vastgesteld opgegeven. Arevalo heeft verklaard dat ze beiden geboeid waren toen het vuur werd geopend.

De gevangenisautoriteiten doen naar eigen zeggen nu nog geen uitspraken over de zaak. De betrokken bewakers zijn voorlopig geschorst. De gouverneur van Nevada, Brian Sandoval, heeft gezegd dat de schietpartij tot op de bodem wordt onderzocht door aanklager Adam Laxalt.