Nieuws
835493
Nieuws

Zelfrijdende Audi steekt Verenigde Staten over

Een zelfrijdende Audi Q5 is in negen dagen van San Francisco naar New York gereden. De testauto van onderdelenleverancier Delphi legde bijna 5.500 kilometer af, waarvan 99 procent volledig autonoom.

En dat was een verrassing voor de mensen van Delphi. “We hadden wel verwacht dat we het merendeel van de reis autonoom konden afleggen”, zei hoofdtechnicus Jeff Owens, “maar dat het 99 procent van de tijd zou zijn, was verbazingwekkend.”

Ingreep

Tijdens de rit zat iemand van Delphi constant achter het stuur om waar nodig in te grijpen, maar hoefde dat slechts één keer te doen toen de Audi het spoor bijster raakte in chaotisch verkeer rondom wegwerkzaamheden.

Camera's

De zelfrijdende Q5 was uitgerust met onder meer radar en diverse camerasystemen. Met behulp daarvan kon hij complexe acties uitvoeren, zoals het omgaan met een kruising, het invoegen op de snelweg en het veilig inhalen van bijvoorbeeld fietsers op de weg.

Data

De monsterrit werd door Delphi-technici gebruikt om informatie te verzamelen die de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s verder moet brengen. De trip leverde uiteindelijk zo’n drie terrabyte (drieduizend gigabyte) aan data op.