Nieuws/Binnenland
835496
Binnenland

Studenten Maagdenhuis zwijgen over vertrek

De studenten die al weken het Maagdenhuis in Amsterdam bezet houden, willen niet zeggen wanneer ze van plan zijn te vertrekken. „De acties worden op een andere en hardere manier voortgezet. We weigeren onder dwang van juridische procedures het Maagdenhuis te verlaten”, lieten de actievoerders weten in een verklaring. Het bestuur liet woensdag weten dat de bezetters zondagavond weg zouden gaan.

De studenten, verenigd in de groepering De Nieuwe Universiteit, hebben het voorstel van het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) verworpen. „De vertrouwensbreuk is definitief en onherstelbaar”. De actievoerders hebben het gevoel dat er de afgelopen tijd geen resultaat is geboekt bij het doorvoeren van meer democratie op de universiteit. „Het college van bestuur heeft minachting getoond voor de oprechte wens van de academische gemeenschap tot constructieve oplossingen.”

Een woordvoerder van de UvA zei woensdagochtend dat het bestuur van de Universiteit van Amsterdam en de bezetters waren overeengekomen dat de studenten zondagavond om 21.00 uur vertrekken. Er werd dinsdag onderhandeld. „Er was een akkoord met de onderhandelaars namens De Nieuwe Universiteit”, aldus de zegsman. „Kennelijk zijn er een paar mensen die zich hier niet achter kunnen scharen.”

Boze studenten

Een van de eisen van de protesterende studenten was een duurzame aanwezigheid in het Maagdenhuis, lieten ze woensdagochtend weten. „Die wens werd niet gehonoreerd”, verklaarde Jaap Oosterwijk, een van de boze studenten. „Ze kwamen met een zaalreserveringssysteem waarbij we af en toe gebruik kunnen maken van het pand.”

Volgens Oosterwijk is het „duidelijk” dat met andere middelen de acties worden voortgezet. „We zullen op veel meer plekken op de UvA acties gaan zien. Wat het Maagdenhuis betreft, denk ik niet dat we hier een Slangenpand-achtige situatie gaan zien.” Het onlangs ontruimde Slangenpand in Amsterdam was meer dan dertig jaar gekraakt.