Nieuws
835499
Nieuws

Tien inpaktips voor aan boord

Goed inpakken is van cruciaal belang voor elke reis of vakantie. Voor een geslaagde cruise geldt dat al helemaal. Wie nooit wil misgrijpen leest verder.

De een wil zo licht mogelijk pakken om extra vluchtkosten te vermijden. Een ander neemt het liefst de halve garderobe mee. En een laatste houdt het liefst zoveel mogelijk kofferruimte over voor spontane shopping-aankopen in de havens die worden aangedaan.

Voor alle drie categorieën is slim inpakken een must. Een rondgang op internationale reissites leverde de volgende tien vuistregels op.

  1. PAK EEN NOODSETJE.  Je koffer kan kwijtraken op de luchthaven, of wordt pas na een tijdje bij je hut bezorgd. Doe daarom kleren in je handbagage die je eenmaal aan boord kan dragen. Plus de belangrijkste toiletartikelen en eventueel medicijnen.  
  2. KEN DE DRESSCODES. Bij een chique diner loopt niemand er graag over- of underdressed bij. Aan boord van echt luxueze lijnen kleedt men zich vaak 'stijlvol casual'. En op wat modernere lijnen doffen reizigers zich bij formelere gelegenheden vaak flink op. Overigens, aan boord is vaak kledinghuur mogelijk. 
  3. NEEM JE LIEVELINGSPOTJES MEE. Oftewel: hoe duur je cruise ook is, op merkloze zeep en shampoo - al dan niet in gemonteerde knijpfles aan de badkamerwand - mag je wél rekenen. 
  4. BADJAS, JA OF NEE? Vaak op aanvraag te verkrijgen of bij de luxere maatschappijen al present in je hut, maar soms ook niet. Raadpleeg de kleine lettertjes op de website van de cruisemaatschappij, anders zit je zonder. 
  5. DOE EEN WAS AAN BOORD. In de wasbak met een tube wasmiddel, of via een was-service of anders een wasmachine met muntinworp. Zou houd je je koffer licht tijdens langere trips. Informeer vooraf naar de kosten voor wassen, strijken of stomen. 
  6. HOUD RUIMTE OVER. Een bezoek aan de wal ontaardt al snel in een rondje shoppen. Zorg dat de duurste kleinoden in je koffer mee terug kunnen. Grotere objecten - of meerdere stuks aangeschafte kleding - kun je per pakketdienst naar huis versturen.  
  7. KIES DE JUISTE MIX. Houd het bij een paar kleuren zodat je kledingstukken heel gemakkelijk kan uitwisselen voor verschillende doelen. Accessoires maken je keuze chiquer, sportiever of mondainer. En vaker dragen is geen ramp: op zo'n enorm schip kom je iemand vrijwel nooit een tweede keer tegen. 
  8. KEN JE BESTEMMING. Het ene land heeft formelere gebruiken dan het andere. In Europa en Noord-Amerika is 'afgekleed casual' een gangbare norm voor dagkleding. In Zuid-Amerika, Frans Polynesië en Zuidoost-Azië mag het allemaal wat losser. En op het strand zijn teenslappers dan wel handig, maar een rondleiding door een oud stadshart doe je liever op steviger schoeisel. 
  9. DENK PRAKTISCH. Wat thuis heel normaal is, ontbreekt in je hut. Denk eens aan extra kledinghaakjes, een wekkertje, basismedicijnen zoals paracetamol of keeltabletten, batterijen, geheugenkaartjes of een waterdichte strandtas voor kwetsbare kostbaarheden. En kun je het aan boord al kopen, dan tegen de hoofdprijs. 
  10. HOU PAPIEREN PARAAT. Je paspoort en reisbescheiden moeten natuurlijk in je handbagage. Houd je originele paspoort en boardingpass bij je, met enkel een kopietje kom je niet terug aan boord. Ook visums en 'echte'  inentingsbewijzen moet je kunnen laten zien.