Nieuws
835511
Nieuws

'Rijk, doe meer tegen illegale downloads'

Diensten die illegale downloads en streams aanbieden, moeten harder worden aangepakt. De overheid moet meer doen tegen schending van auteursrechten, vindt directeur Tim Kuik van Stichting BREIN. „Men zegt tegen de rechthebbende 'knap het zelf maar op'. De overheid heeft illegaal downloaden jarenlang in de hand gewerkt, door ten onrechte te zeggen dat het mocht. Dat bleek niet waar te zijn. De sector is onrecht aangedaan. Dan mag de overheid nu wel iets terugdoen”, aldus Kuik.

Volgens de gespecialiseerde nieuwssite iPhoned.nl, die nieuws over Apple-producten volgt, komt er deze week een app van Popcorn Time op de markt. Gebruikers bekijken films en series zonder dat de makers een vergoeding krijgen. Het is de illegale tegenhanger van een dienst als Netflix.

Het is de vraag wat BREIN tegen zulke diensten kan doen. Als de app op Nederlandse servers staat, kan BREIN de providers opdragen om de dienst weg te halen. In het buitenland moet de stichting contact zoeken met buitenlandse autoriteiten. Om die te slim af te zijn, 'verhuist' Popcorn Time regelmatig naar andere servers. Dat maakt de dienst ongrijpbaar.

Kuik wil onder meer dat het Openbaar Ministerie meer doet. „Het is een ernstig misdrijf om opzettelijk inbreuk te maken op auteursrechten. Als je dat bedrijfsmatig doet, zoals Popcorn Time, kun je tot vier jaar gevangenisstraf krijgen. Gebruikers zijn mogelijk medeplichtig. Maar men laat het passeren. Er blijft een grote stilte, en dat is verbazingwekkend.”

Het is onduidelijk welke overheidsdienst over apps als Popcorn Time gaat. Het Commissariaat voor de Media bijvoorbeeld regelt alleen erkende televisie- en radiozenders en legale diensten als Netflix. Kuik: „Legale partijen moeten zich aan de regels houden, maar die regels gelden niet voor illegaal aanbod en blijkbaar is dat niet erg. Je zou verwachten dat de overheid de helpende hand uitsteekt, maar vooralsnog blijft het bij beloften. Je kunt je afvragen of de overheid niet wat meer moet optreden bij zulke flagrante schendingen.”

Volgens de Nederlandse filmindustrie loopt de sector ongeveer 78 miljoen euro per jaar mis door illegale downloads en streams. Mensen die zo kijken, kopen geen bioscoopkaartje en geen dvd's.