Nieuws/Binnenland
835514
Binnenland

'Zet burger in tegen treingeweld'

Treinreizigers zouden mee kunnen helpen om het openbaar vervoer veiliger te maken. Het ov-personeel moet leren om de hulp van reizigers in te roepen. Dat zijn de belangrijkste conclusies in het rapport 'Burgermoed, als oplossing voor onveiligheid in het openbaar vervoer', geschreven in opdracht van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV).

Volgens de stichting hebben proeven met personeel en met reizigers laten zien dat reizigers ook echt iets kunnen bijdragen als zij geleerd hebben hoe. SMV-voorzitter Pieter van Vollenhoven wil reizigers die willen bijdragen aan de veiligheid in het openbaar vervoer korte trainingen aanbieden, vergelijkbaar met een EHBO-cursus.

Treinconducteurs uitrusten met pepperspray en wapenstok vindt hij geen goed plan. Dat zou „een verdere ongewenste terugtrekking van de politie” tot gevolg hebben. „De aanpak van de agressie in de trein is een gedeelde verantwoordelijkheid van politie, openbaar vervoer en reizigers.”

Volgens de onderzoekers is het probleem niet dat burgers niet willen ingrijpen maar ze ontberen de kennis om dat op een goede manier te doen. "Met 112-bellen of filmpjes maken is het gevaar niet geweken". Daarom is een driestappenplan opgesteld. Bij agressie wijst de conducteur één reiziger aan. Diegene schiet te hulp en kan anderen aanmoedigen dat ook te doen. Om ervoor te zorgen dat de belager niet agressiever wordt, krijgt hij 'een uitweg' aangeboden en dient hij niet omsingeld te worden.