Nieuws/Binnenland
835526
Binnenland

Gemeenten kunnen asielinstroom niet verwerken

Hoge nood met huizen

De woningnood door de grote toestroom van vluchtelingen bereikt komend jaar een recordhoogte. Alleen al in de eerste helft van volgend jaar moet er voor 20.000 nieuwe Nederlanders een woning worden gezocht.

Dat verwacht staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie). Bij zijn ministerie is er in de recente geschiedenis geen voorbeeld bekend van een zo hoge woningnood voor asielzoekers die net een vergunning hebben gekregen. Ook autochtone Nederlanders moeten langer op een huis wachten.

In de tweede helft van dit jaar moeten er 14.900 mensen gehuisvest worden, wat al een ongewoon hoog cijfer is. Vooral door de oorlog in Syrië is er een hoge vluchtelingeninstroom in Nederland.

Het bieden van asiel gaat echter sneller dan dat er huizen gebouwd worden. Daarom zitten veel mensen met een verblijfsvergunning nog in asielzoekerscentra, terwijl zij door gemeenten moeten worden gehuisvest. Volgens het COA hebben ongeveer 13.000 van de 24.000 mensen in azc’s een vergunning en wachten op een huis.

Lees meer: Gemeenten met rug tegen muur- Abonnees lezen het volledige artikel hier bij Telegraaf Premium- Niet-abonnees lezen het volledige artikel hier bij Blendle