Nieuws
835552
Nieuws

Automotor wordt energiecentrale

De eigen auto op de oprit als energiecentrale voor een compleet woningblok. Het eerste voertuig dat deze extra functie krijgt, wordt vandaag gepresenteerd bij de Technische Universiteit Delft.

De auto rijdt op elektriciteit die in een brandstofcel uit waterstof wordt gehaald. Als de wagen stilstaat en stationair draait, is de brandstofcel evenwel ook in staat elektriciteit op te wekken om meerdere woningen van stroom te voorzien.

Levend lab

Dr. Leendert Verhoef van de TU Delft: „Het voertuig gaat deel uitmaken van The Green Village, een initiatief om op de campus van de universiteit een ’levend lab’ te realiseren voor duurzame innovaties. Wij gaan onderzoeken in hoeverre deze motoren een bijdrage kunnen leveren aan de stroomvoorziening voor woningen en bedrijven.”

Voor Verhoef was de keuze voor een auto als energiecentrale snel gemaakt. „Een auto vergt een forse investering, maar wordt slechts vijf procent van de tijd gebruikt. Wij willen aantonen dat je met een standaardauto voorzien van een brandstofcel van 100 kilowatt, in dit geval een Hyundai IX35FCEV, voldoende energie kunt opwekken voor honderd woningen. Het volledige vermogen van een dergelijke motor wordt slechts sporadisch gebruikt. Pas als het geparkeerde voertuig wordt aangesloten op het bestaande elektriciteitsnet wordt een optimaal rendement behaald uit de investering.”