Nieuws/Binnenland
835555
Binnenland

Rode Kruis opent gironummer voor Jemen

Het Rode Kruis opent woensdag het gironummer 6868 voor de slachtoffers van het geweld in Jemen. Ongeveer honderdduizend mensen zijn inmiddels op de vlucht geslagen. Er is dringend behoefte aan eerste levensbehoeften, medische hulp en tenten.

„Door het recent opgelaaide geweld zijn veel waterleidingen kapotgeschoten. Ook de aanvoer van voedsel is door de lucht en zeeblokkades op dit moment voor bedrijven niet mogelijk”, aldus het Rode Kruis. De ziekenhuizen hebben onvoldoende expertise en capaciteit om de inmiddels meer dan 1700 gewonden hulp te bieden.

Inmiddels is de hulpverlening in Jemen op gang gekomen. Ongeveer driehonderd medewerkers van het internationale Rode Kruis en honderden Rode Kruisvrijwilligers van de Jemenitische Rode Halve Maan verlenen eerste hulp aan gewonden. Ook ondersteunen ze de ziekenhuizen, herstellen ze kapotgeschoten waterleidingen en delen ze hulpgoederen uit.

Het Rode Kruis wil de hulpverlening uitbreiden om de zwaarst getroffen mensen te kunnen helpen. Daarvoor is bijna 19 miljoen euro nodig. Inmiddels mogen na dagen van onderhandelen twee vliegtuigen met hulpgoederen in de hoofdstad Sanaa landen. De eerste komt naar verwachting woensdag aan, met aan boord 16 ton aan medische hulpgoederen.

Donderdag moet het tweede vliegtuig landen. Dat brengt 32 ton aan hulpgoederen, zoals generatoren, tenten en medische goederen. Het Rode Kruis hoopt ook snel toestemming te krijgen om een team chirurgen per boot over te zetten naar de havenstad Aden in Jemen.