Nieuws/Binnenland
835557
Binnenland

Radicale moslims prediken hele week in Overvecht

Utrecht vreest komst Belgische martelsjeik

In Utrecht is zeer grote onrust ontstaan over de komst van omstreden radicale moslims. Morgen komen ultraorthodoxe sjeiks uit België in de domstad prediken. Volgens de burgemeester hebben de mannen een visum gekregen.

Onder anderen de martelsjeik Abo Chayma, die bij onze zuiderburen veroordeeld is tot een driejarige voorwaardelijke celstraf, komt zijn boodschap verkondigen. Hij werd eerder beschuldigd van ’onmenselijke en vernederende behandeling en marteling’ en was volgens het Brusselse hof van assisen in Marokko aanwezig toen een jonge Marokkaanse in 2004 werd gedood tijdens een duiveluitdrijving.

De bijeenkomsten, vanaf morgen tot en met 12 april, worden georganiseerd door de stichting AlFitrah in de wijk Overvecht. Ook sjeik Abdelkader Chouaa komt naar Utrecht toe. In het onderzoek naar de Hofstadgroep in 2005 kwam de naam van de Brusselse geestelijke voor. Hij predikte eerder ook in de als radicaal bekendstaande moskeeën in Amsterdam en Den Haag. Zijn zoon beschrijft vader Abdelkader als een verantwoordelijke voor trainingen van jongeren in kampen om vervolgens te strijden in landen als Syrië en Afghanistan.

Lees verder: Gemeenteraad niet geïnformeerd over komst dubieuze zuiderburen