Nieuws/Binnenland
835742
Binnenland

Leverancier van witte heroïne blijft vast

De 42-jarige man die in Amsterdam mogelijk witte heroïne als cocaïne heeft verkocht, blijft nog twee weken vastzitten. Dat meldde een woordvoerder van de rechtbank in Amsterdam. De verdachte is dinsdagochtend voorgeleid bij de rechter-commissaris. Die vond dat er genoeg „ernstige bezwaren” zijn om hem langer vast te houden.

De man heeft zich zaterdagmorgen gemeld bij de politie en is vastgezet. Door het opsnuiven van witte heroïne kwamen eind vorig jaar drie Britse toeristen om het leven en raakten twintig toeristen onwel. Of de verdachte drugs verkocht aan de personen die zijn overleden, moet uit onderzoek duidelijk worden.

De straatdealer werd in februari vastgelegd door bewakingscamera's toen hij op de Stadhouderskade drugs aan drie Deense toeristen verkocht. De verdachte meldde zich op het politiebureau nadat hij zichzelf had herkend op beelden die in maart op televisie werden vertoond. Zijn advocaat Gerald Roethof zegt in De Telegraaf dat zijn cliënt zich kapot schrok toen hij uit de media vernam dat hij mogelijk degene is die de drug verkocht. De man zou daarna zijn handelaar hebben proberen op te sporen. „Dat is niet gelukt en daarom besloot hij zichzelf te melden”, aldus Roethof.

De verkoop van witte heroïne leidde eind vorig jaar tot grote onrust in Amsterdam. Een groots opgezette campagne met matrixborden, posters en folders moest toeristen waarschuwen voor het gevaarlijke goedje, waarvan het opsnuiven kan leiden tot ernstige ademhalingsproblemen en acute ademstilstand. De gemeente, politie, justitie en GGD hebben deze week overleg over het eventuele afbouwen van de campagne.