Nieuws/Buitenland
835902448
Buitenland

Oorlog in Oekraïne

300.000 reservisten opgeroepen, extra geld voor wapens

Poetin kondigt gedeeltelijke mobilisatie af

Voor het eerst sinds het begin van de oorlog gaf Poetin woensdag een tv-toespraak.

Voor het eerst sinds het begin van de oorlog gaf Poetin woensdag een tv-toespraak.

MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin heeft een gedeeltelijke mobilisatie afgekondigd. Dat betekent onder meer dat reservisten worden opgeroepen voor militaire dienst. Dat heeft hij woensdagochtend bekendgemaakt in een toespraak tot het volk.

Voor het eerst sinds het begin van de oorlog gaf Poetin woensdag een tv-toespraak.

Voor het eerst sinds het begin van de oorlog gaf Poetin woensdag een tv-toespraak.

„Het Westen wil ons land vernietigen”, zei Poetin. Volgens hem heeft het Westen geprobeerd om Oekraïners tot kanonnenvoer te maken en wilde het geen vrede tussen Oekraïne en Rusland. Om Rusland te beschermen wordt woensdag al overgegaan op de mobilisatie van 300.000 reservisten. De regering moet volgens Poetin extra geld beschikbaar stellen voor de wapenproductie.

’Veel wapens om te reageren’

Poetin beschuldigde het Westen in zijn speech van nucleaire chantage en zei dat Rusland „veel wapens” heeft om mee te reageren. „Als de territoriale integriteit van ons land wordt bedreigd, zullen we alle beschikbare middelen gebruiken om onze mensen te beschermen. Dit is geen bluf.”

De president herhaalde dat hij de Donbas, bestaande uit de Oost-Oekraïense regio’s Donetsk en Loehansk, wil „bevrijden.” Russische troepen vielen Oekraïne eind februari binnen om naar eigen zeggen inwoners van die gebieden te beschermen en Oekraïne te „denazificeren.” Volgens Poetin mogen deze mensen niet in de steek worden gelaten en willen ze zelf niet onder „neonazi’s” vallen.

Referenda

Poetin leek daarnaast zijn steun uit te spreken voor de referenda die komende week worden gehouden in vier bezette gebieden in Oekraïne, waarbij inwoners antwoord moeten geven op de vraag of hun regio bij Rusland moet gaan horen. Naast de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loehansk van pro-Russische separatisten gaat het om bezette delen van de regio’s Cherson en Zaporizja.

Grote westerse landen hebben al laten weten de uitkomst van de „schijnreferenda” niet te erkennen. Als Rusland de gebieden annexeert, zou dat betekenen dat er gevochten wordt op Russisch grondgebied; reden voor Poetin om een mobilisatie af te kondigen. Deskundigen denken zelfs dat hij een Oekraïense aanval op de nieuwe Russische gebieden zou kunnen aangrijpen om te dreigen met het gebruik van nucleaire wapens.

Roep om mobilisatie steeds luider

De afgelopen weken is de roep op de Russische staatstelevisie om een mobilisatie steeds luider geworden. Oekraïne is bezig met een tegenoffensief en heeft met name in de regio Charkov veel terrein gewonnen. Het Russische leger kampt met een groot personeelstekort in Oekraïne, maar omdat Poetin steevast sprak van een ’speciale militaire operatie’ in plaats van een oorlog kon hij geen beroep doen op dienstplichtigen en reservisten.

Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat Rusland overgaat op een mobilisatie. De toespraak van Poetin zou aanvankelijk dinsdagavond op televisie worden uitgezonden, maar dat ging om onbekende reden niet door.

De Russische defensieminister benadrukt dat Rusland een groot land is en dat de gedeeltelijke mobilisatie het land nog lang niet uitput. Er wordt volgens hem „iets meer dan één procent” opgeroepen van het totale aantal mensen dat gemobiliseerd zou kunnen worden. Zij krijgen nog aanvullende training voordat ze daadwerkelijk worden ingezet, beloofde de minister. Het presidentiële besluit van Poetin slaat niet op studenten en dienstplichtigen. Het oproepen van die groepen ligt in Rusland gevoelig. Volgens sommige schattingen hadden de strijdkrachten tot wel 2 miljoen mensen op kunnen roepen bij een volledige mobilisatie.

Oekraïne: mobilisatie laat zien dat oorlog niet volgens plan gaat

De gedeeltelijke mobilisatie die Poetin heeft aangekondigd, laat zien dat de oorlog in Oekraïne niet volgens plan gaat. Dat zegt Michailo Podoljak, de adviseur van de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

„Alles gaat nog steeds volgens plan, toch? Het leven heeft een geweldig gevoel voor humor”, zo schreef de topfunctionaris op Twitter. Hij wees ook op de gevolgen waar Russen mee te maken hebben sinds Russische troepen Oekraïne in februari binnenvielen, bijvoorbeeld economische sancties.

De mobilisatie komt volgens Podoljak niet onverwachts. Tegen persbureau Reuters zegt hij dat de andere opmerkingen van Poetin retorisch zijn en bedoeld zijn om de schuld van de oorlog en de verslechterde Russische economie op het Westen af te schuiven.

Slachtoffers

Defensieminister Sjojgoe zei dat het Russische leger tot nu toe bijna 6000 soldaten zag sneuvelen. Hij schat de Oekraïense verliezen op een veelvoud daarvan. Er zouden sinds het begin van het conflict meer dan 60.000 Oekraïense militairen zijn gesneuveld.

Kiev kwam eerder met hele andere cijfers en zegt juist veel minder troepen te verliezen dan de Russen. Het Oekraïense leger sprak vorige maand over 9000 gesneuvelde „helden.” De Verenigde Staten kwamen eerder met de schatting dat Rusland zo’n 70.000 tot 80.000 militairen had verloren sinds het begin van de invasie. Het gaat dan om doden en gewonden.

OORLOG IN OEKRAÏNELees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover