Nieuws
835990
Nieuws

Vaste rituelen

Heeft u een vast ritueel waarmee u de lente aftrapt? En wat is dat dan? Het is Paasweekend en daarmee start traditiegetrouw het toeristenseizoen, oftewel de tijd van uitstapjes, strandtenten, pretparken en gewoon lekker in de tuin zitten.

Al geven de temperaturen daar nog niet echt aanleiding toe, het gaat ergens in april vast helemaal goed komen. Een collega van mij baggert rond deze tijd steevast zijn vijver uit, mijn zus koopt volop violen en zelf ging ik tot enige jaren terug altijd naar de Straô op Schouwen-Duiveland.

Een onbekend maar eeuwenoud, symbolisch evenement. De werkpaarden van het eiland mogen fraai versierd mee naar het strand en voor de eerste keer van het  jaar, opgetogen plonzend,  de zee in. Op die manier worden de kwade geesten, die zich in de duistere winterweken in de paardenbenen hebben genesteld weggewassen, zo is het bijgeloof. 

Het speelt zich altijd af in maart, soms eind februari al. Meestal vroren op dat waaierige strand de oren me zowat nog van het hoofd.  Maar ik, nooit een winter-fan geweest, wist op dat moment: hoera, nu is het echt voorjaar! Het complete gezelschap Straô-rijders maakt na het strand overigens nog steevast nog een paar rondjes om het dorp en duikt daarna het café in. Want bij gebrek aan warme zon is een kruidenbitter met daarbij ‘Schroâsels’ oftewel traditionele stroopkoek ook hartverwarmend.

Wat is uw lente-ritueel?  Heeft u een vast ‘eerste’ uitstapje? Weer eens kijken in de Efteling of een voorjaarswandeling aan zee, op een bepaalde plek? Nieuwe tuinmeubelen uitzoeken of de oude afschrobben?  Hoe beseft u dat het eindelijk weer voorjaar is? Door de krokussen langs de kant van de weg of houdt u misschien zelfs grote schoonmaak?

Laat het mij weten op checkpoint@telegraaf.nl