Nieuws/Binnenland
836581
Binnenland

Omroep Max weer de fout in

Voorman Jan Slagter van Omroep MAX moet nog even blijven kauwen, voor hij door alle zure appeltaart heen heeft gebeten die is blijven staan na de hitserie Heel Holland Bakt (HHB).

Kreeg MAX woensdag al een boete van 162.000 euro omdat het programma dienstbaar was aan het maken van winst door Albert Heijn en Bol.com, gisteren tikte staatssecretaris Dekker (Media) hem opnieuw op de vingers.

Nu is het kookboek ’Bakken met Menno’ de steen des aanstoots. Wie lid wordt van de ouderenomroep, kreeg het boek cadeau. Het is 24,95 euro waard. De wet verbiedt echter sinds dit jaar dat omroepen cadeautjes uitdelen bij de ledenwerving.

Het is namelijk de bedoeling dat mensen lid worden uit overtuiging. MAX heeft daarom een waarschuwing ontvangen van het Commissariaat voor de Media.

Dat legde hem woensdag al de boete van 162 mille op. Die kreeg MAX volgens Slagter buiten haar schuld om. De BBC bedacht het bakprogramma, en sloot met Ahold een exclusieve overeenkomst om merchandising te verkopen. Dat is bij wet verboden: een publieke omroep mag zich niet dienstbaar maken aan winst van individuele bedrijven.

Dekker is tevreden over dit ingrijpen van de toezichthouder. „Dit laat zien dat het Commissariaat niet alleen maar gromt, maar af en toe ook bijt.” Hij benadrukt dat wanneer MAX ook na de gang naar de rechter nog steeds een boete moet betalen, deze niet van het programmabudget mag worden afgetrokken. De straf zal moeten worden bekostigd uit ledengeld of eigen vermogen van de omroepvereniging.

Jan Slagter zegt naar aanleiding van de waarschuwing: „We doen dit niet meer, klaar. Maar alle omroepen waren in de veronderstelling dat deze regel pas per 1 januari 2016 in zou gaan, niemand wist dat het nu al in de wet stond. We mogen overigens wel nog geschenken weggeven bij het afsluiten van een abonnement op MAX Magazine.”