Nieuws/Buitenland
836594
Buitenland

Aanval Kenia voorbij: 147 doden

De bloedige aanval van al-Shabaab op een universiteit in de Keniaanse stad Garissa is beëindigd. Er zijn 147 mensen om het leven gekomen, waaronder vier terroristen. Veel meer dan tot nu toe werd aangenomen.

,,Het aantal slachtoffers ligt zeer hoog. Het is een schokkend gezicht, zelfs voor ons agenten'', aldus een politieman tegen de zender News24. Het aantal slachtoffers loopt volgens hem mogelijk in de honderden ook omdat een van de aanvallers zichzelf te midden van de gijzelaars zou hebben opgeblazen.

Verminkt

De terroristen hadden het in het bijzonder gemunt op christelijke studenten. Leerlingen die islamitische verzen konden opzeggen, werden ongemoeid gelaten maar mensen die dat niet konden, werden zonder pardon met kogels doorzeefd. Dat zeggen ooggetuigen tegen de Keniaanse nieuwszender News24. Andere slachtoffers werden op gruwelijke wijze vermoord. Ooggetuigen spraken van zwaar verminkte lichamen en onthoofdingen.

Veel gedode studenten vertoonden veel kogelwonden, soms wel tien. Experts maken daaruit op dat de aanvallers in het wilde weg op rennende mensen hebben geschoten totdat die niet meer bewogen. Tientallen mensen raakten gewond, de meesten van hen hebben schotwonden. Sommigen zijn naar de hoofdstad Nairobi overgevlogen voor behandeling.

De aanval op de campus van de universiteit begon donderdagochtend vroeg. Rond 05.30 uur schoten de terroristen enkele wachten dood en drongen het complex binnen. Ze gijzelden vervolgens honderden leerlingen. Tegen 21.30 uur had het Keniaanse leger de gijzeling de kop ingedrukt. Vier terroristen zijn gedood, stelde de minister van Binnenlandse Zaken donderdagavond.

Oorlog

De Somalische terreurbeweging al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de actie opgeëist. ,,Kenia is in oorlog met Somalië. Onze mensen zitten er nog steeds, ze vechten door en hun missie is mensen te doden die tegen al-Shabaab zijn'', aldus een woordvoerder van de beweging. Volgens de man zijn moslims vrijgelaten en worden anderen vastgehouden. Hoeveel doden er zijn gevallen kon hij niet zeggen ,,maar het zijn er veel''.

Een voormalig onderwijzer uit de Oost-Keniaanse stad Garissa, Mohamed Kuno, is donderdag als het brein en hoofdverdachte van de aanslag. De etnische Somaliër Kuno is een commandant van de bijna tien jaar oude beweging al-Shabaab (de Jeugd). Hij werd al gezocht wegens moord op tientallen Kenianen. De Keniaanse regering heeft donderdag een beloning van circa 200.000 euro uitgeloofd voor zijn aanhouding.