Nieuws/Buitenland
836596
Buitenland

Tv-dominee Schuller overleden

De bekende Amerikaanse tv-dominee Robert H. Schuller (88) is overleden. Dat heeft zijn dochter Sheila donderdag bekendgemaakt. Hij overleed in een verzorgingshuis in Artesia, in de Amerikaanse staat Californië.

Schuller was dominee bij het kerkgenootschap Crystal Cathedral. Hij werd beroemd met het tv-programma Hour of Power, dat wekelijks door tientallen miljoenen mensen wereldwijd werd bekeken. In Nederland is het programma nog altijd te zien op RTL5.

Robert H. Schuller, een theoloog van Nederlandse afkomst, stichtte de calvinistische gemeente in 1955. Hij begon met preken op het terrein van een drive-inbioscoop ten zuidoosten van Los Angels onder het motto ,,kom zoals u bent in de familieauto''. Hij viel in de smaak; zes jaar later had hij walk-in- en drive-inkerk. In 1970 begon hij met de tv-uitzendingen van Hour of Power die hem internationale roem zouden brengen.

In 1980 verhuisde de fors gegroeide gemeenschap naar de grote glazen Crystal Cathedral in de Californische plaats Garden Grove, een voorstad van Los Angeles. Op het toppunt van zijn populariteit bereikte Schuller via televisie 20 miljoen kijkers in 180 landen wereldwijd.

Hij vermengde de psychologie van positief denken met Bijbelse ideeën. Door te denken in mogelijkheden en dat te combineren met de liefde voor God zouden mensen alle beproevingen kunnen doorstaan. Hij hield zich in tegenstelling tot andere tv-predikers ver van de politiek.

Van het reli-imperium van Schuller bleef uiteindelijk niet veel over. In 2006 deed hij de familiezaak over aan zijn enige zoon, Robert A. Schuller, die hoofddominee werd. Zware tijden volgden en Schuller junior werd in het najaar van 2008 door zijn vader verwijderd uit de Hour of Power uitzendingen. Een paar weken later stapte junior ook op als dominee van de kerk. Dochter Sheila nam het bestuur over maar hield het niet veel later ook voor gezien.

Minder kijkers en donaties dreven de kerk uiteindelijk naar de rand van de afgrond. In 2010 kampte de Chrystal Cathedral met meer dan 43 miljoen dollar aan schulden. De glazen kathedraal werd verkocht aan het katholieke bisdom Orange.