Nieuws/Binnenland
836608
Binnenland

Hulpgeld naar de haaien

Nederland geeft jaarlijks tientallen miljoenen euro’s aan hulpgeld weg aan investeringsclub IFC, terwijl onduidelijk is wat er met dat geld gebeurt.

Uit een spijkerhard rapport van Oxfam Novib blijkt dat 94 procent van de investeringen die de IFC doet via derde partijen (banken, hedgefondsen en private investeerders) niet traceerbaar zijn. En als investeringen al tot zichtbare resultaten leiden, dan zijn die vaak niet fraai. Projecten in bijvoorbeeld Cambodja, Honduras en Guatemala leidden tot ontbossing, geweld, landroof en honger. Terwijl de International Finance Corporation, zoals de dochter van de Wereldbank voluit heet, juist is opgericht als financieringsvehikel voor goede werken: armoedebestrijding, voedselzekerheid en economische groei door de ontwikkeling van de private sector.

Transparant

Nederland is met zo’n 40 miljoen euro een van de tien grootaandeelhouders van IFC wereldwijd. Bovendien doneert Buitenlandse Zaken jaarlijks zo’n 20 miljoen euro aan het adviesorgaan van de financiële instelling en gaat er in vier jaar tijd 112 miljoen naar de landbouwtak van het IFC. Ook spekt Nederland een revolverend investeringsfonds met 116 miljoen.

VVD-Kamerlid Taverne vielen de schellen van de ogen toen hij alle informatie tot zich nam. Hij wil van Ploumen weten hoe zij controleert wat er met de Nederlandse bijdragen gebeurt. Ook zou de PvdA-bewindsvrouw zich moeten afvragen of Nederland nog wel geld naar de IFC moet overmaken zolang die club niet transparant is. „We vinden sowieso dat er minder geld kan naar ontwikkelingssamenwerking, maar als je er dan toch geld aan uitgeeft, dan moet het wel terechtkomen bij de projecten en de mensen voor wie het bedoeld is."

Taverne vindt het ’extreem interessant’ dat juist hulporganisatie Oxfam zo kritisch is. „Dat we van 94 procent van de investeringen niet weten hoe en waar het terechtkomt en dat we van wat we wel weten vooral slechte berichten horen, doet het ergste vrezen."

Minister Ploumen brengt deze maand een bezoek aan de Wereldbank in Washington. Het kritische rapport over de IFC zal volgens een woordvoerder dan ’zeker aan de orde komen’.