Nieuws/Buitenland
836618
Buitenland

Persconferentie aangekondigd in Lausanne

Europese diplomaten hebben donderdag in het Zwitserse Lausanne een persconferentie aangekondigd over de 'nucleaire' onderhandelingen met Iran. Het tijdstip van de persconferentie is niet bekendgemaakt, maar verslaggevers werden opgeroepen snel te komen. Op de conferentie geven de Europese topdiplomaat Federica Mogherini en de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif uitleg.

De permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en de VS) en Duitsland onderhandelen in de Zwitserse stad over een basisakkoord met Iran over de nucleaire activiteiten van dat land. Ze willen dat die activiteiten worden beperkt in ruil voor een geleidelijke opheffing van internationale sancties tegen Iran. Iran wil nucleair onderzoek blijven doen en kernenergie opwekken en wil dat de sancties heel snel van tafel gaan omdat de economie op zijn laatste benen loopt.

De partijen hadden afgesproken dat er uiterlijk dinsdag 31 maart een akkoord zou liggen. Dat is nog steeds niet gebeurd.