Nieuws/Binnenland
836645
Binnenland

Wolf in Drenthe en Groningen was Duitse pup

De wolf die ongeveer een maand geleden door Groningen en Drenthe kuierde, was een jaar oud. Het dier is in het voorjaar van 2014 geboren in een roedel wilde wolven in de omgeving van de Duitse steden Hamburg en Bremen. Dat hebben de provincies Groningen en Drenthe donderdag bekendgemaakt. Onderzoekers hebben bij gedode en gewonde schapen DNA-materiaal van de wolf gevonden. Dat hebben ze vergeleken met de databank van wolven in Duitsland.

De pup had vijf broertjes en zusjes. Ze heeft waarschijnlijk het leefgebied van haar ouders verlaten en zocht een eigen leefgebied. Jonge wolven gaan in hun tweede levensjaar zwerven, op zoek naar een plek en een partner om een eigen roedel te stichten. Bij haar zoektocht stak de pup de grens over. Omdat ze jong en onervaren was, wist ze nog niet goed hoe ze moest jagen. Dat verklaart de ongebruikelijke verwondingen die de schapen hadden. Vanwege de wonden hielden de autoriteiten er een tijdje rekening mee dat het eigenlijk om een grote hond ging.

De wolf dook op 7 maart op in de buurt van Emmen. Een paar dagen later keerde ze terug naar Duitsland. Op 13 maart werd ze voor het laatst gezien in de buurt van de Noord-Duitse stad Oldenburg. Groningen en Drenthe benadrukken dat de wolf welkom blijft in de provincie. De laatste keer dat een wolf in Nederland was gezien, was in 1897.

Wolven zijn normaal gesproken schuw, ze gaan contact met mensen zo veel mogelijk uit de weg, maar deze wolf banjerde zelfs onbekommerd door een woonwijk in Hoogezand. Duitsland wil haar vangen en een zendertje onder haar huid plaatsen. Na de vrijlating willen natuurbeheerders met rubberkogels op de wolf schieten wanneer ze te dicht bij mensen komt. Dat moet haar leren bij ons uit de buurt te blijven.