Nieuws
836664
Nieuws

Hof oordeelt over klachten nationalisatie SNS

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg oordeelt op 9 april of de Nederlandse staat fouten heeft gemaakt bij de nationalisatie van de bank SNS Reaal. Het hof boog zich over de klachten van 373 effectenbezitters en dertien bedrijven uit de hele wereld.

Dat maakte het hof donderdag bekend. De aandelen- en obligatiehouders vinden dat zij de dupe zijn geworden van de overname van de bank door de overheid. De procedure zou te snel zijn gegaan.

Volgens de regels hebben effectenbezitters het recht binnen tien dagen in beroep te gaan na een aankondiging van een nationalisatie. Zij stellen dat zij pas kort voor afloop van die termijn belangrijke documenten konden bestuderen, zoals een verklaring van het ministerie van Financiën.

De staat handelde op grond van de zogenoemde Interventiewet. Daarmee mag een minister ingrijpen bij financiële instellingen die in grote problemen raken, als daarmee wordt voorkomen dat de stabiliteit van het Nederlandse financiële stelsel in gevaar komt.