Nieuws
836687
Nieuws

Android apps draaien op elk platform

Google heeft een programmaatje gelanceerd waarmee ontwikkelaars Android apps kunnen laten draaien op elk systeem dat de Chrome browser ondersteunt.

De Arc Welder tool zet Android apps om in een nieuwe versie die gebruikt kan worden met de Chrome browser. Volgens Google draaien geconverteerde apps bijna net zo snel als het origineel.

Met Arc Welder biedt Google ontwikkelaars de mogelijkheid om hun creaties op zoveel mogelijk machines af te spelen, zonder afzonderlijke versies te hoeven maken. De applicaties kunnen met het programmaatje afgespeeld worden  in de Chrome browser op Windows, OS en Linux machines.

Niet alle ontwikkelaars zijn overtuigd. Zo laat Sam Furr, mede-oprichter van The App Developers, aan de BBC weten dat de beste manier om apps te maken  is door gebruik te maken van de tools die door het platform gegeven worden. Hij denkt dat door deze bekende ontwikkelsystemen links te laten liggen, bepaald gedragingen verloren kunnen gaan, zoals aanraakcombinaties.

Hij vraagt zich ook af of een geconverteerde app via een browser in een ander besturingssysteem net zo snel is als een oorspronkelijk ontwikkelde app. Bovendien verliest een smartphone-app onvermijdelijk bepaalde functies, omdat desktop computers bepaalde extra’s missen zoals een GPS-ontvanger en een bewegingssensor.

Afgelopen september lanceerde Google al ARC (App Runtime for Chrome), een project waardoor Android apps kunnen draaien op computers met Chrome OS. Snel daarna werd al duidelijk dat Google grotere plannen had met het project. Namelijk het laten draaien van Android apps op nagenoeg elk computerplatform