Nieuws/Buitenland
836689
Buitenland

'Gewapende beveiligers aan land in Aden'

Tientallen gewapende mannen zijn donderdag aan land gegaan in de havenstad Aden in het zuiden van Jemen. Dat meldden inwoners van de stad. Maar volgens de havenautoriteiten gaat het niet om een militaire invasie, maar om gewapende beveiligers van schepen die worden ingezet voor evacuaties.

De gewapende mannen lijken wel luchtsteun te krijgen van de Arabische coalitie die al meer dan een week bommen werpt op doelen van Houthi-rebellen. Die coalitie staat onder leiding van Saudi-Arabië. Meerdere Arabische landen hebben gezinspeeld op de inzet van grondtroepen, om zo de in het nauw gedreven Jemenitische president Abd Rabbu Mansour Hadi te redden.

De wateren rond Aden worden naar verluidt gedomineerd door de Egyptische marine en volgens sommige ooggetuigen zijn de gewapende mannen die in Aden aan land zij gegaan Egyptenaren en Saudi's. Ze willen voorkomen dat Houthi's de strategisch gelegen havenstad innemen. De rebellerende Houthi's waren Aden binnengegaan, maar trekken zich donderdag weer uit het centrum terug in reactie op de vermoede landing van buitenlandse troepen.

Egypte heeft veel marineschepen naar de Jemenitische wateren gestuurd. Het land is onder meer bang dat de Houthi-opstand de scheepvaart bedreigt. Schepen die op lange reizen van het Egyptische Suezkanaal gebruik maken, moeten ook door de smalle zeestraat van Bab al-Mandeb, tussen Afrika en Jemen in en door de Golf van Aden. Bij die zeestraat Bab al-Mandeb zijn al Houthi-rebellen gestationeerd.

De Houthi's zijn een strijdgroep uit het noorden van het land en komen over het algemeen voort uit de Zaydi-bevolkingsgroep. Die vormt een stroming van de sjiitische islam en heeft steun van Iran. De Zaydi's regeerden Noord-Jemen ooit als koninkrijk. De val van dat koninkrijk in de jaren zestig ging met een uiterst bloedige burgeroorlog gepaard, waarbij Saudi-Arabië de Zaydi-koning steunde en Egypte de republikeinse opstand.