Nieuws
836692
Nieuws

Geen paasontbijtje zonder scheepvaart

Het Maritiem Museum Rotterdam opent dit paasweekend een tentoonstelling om van te gaan watertanden. 'De Wereld op je bord' legt uit dat het zonder de scheepvaart maar een karige boel op ons bord zou zijn.

Hollandser dan stamppot en koffie kan het niet worden, althans dat zou je denken. Toch brachten ontdekkingsreizigers de aardappel ooit mee uit Zuid-Amerika, komen boerenkool en andijvie meer dan de helft van het jaar per schip uit het buitenland en hebben we ons dagelijkse 'bakkie leut' te danken aan brutale scheepslieden die de koffieplant vanuit Jemen naar onze voormalige kolonie Indonesië smokkelden. Deze en veel andere producten zijn zó Nederlands geworden, dat we ons vaak niet meer realiseren dat maar liefst negentig procent van al het eten op ons bord vanuit de hele wereld per schip naar Nederland is gekomen.

 

 In 'De wereld op je bord' leert u tijdens het spelen van een spel waar koffie, cacao, aardappelen, specerijen, rijst, pinda's, sinaasappelsap en bananen vandaan komen. U schuift aan bij gedekte eettafels en 'vaart' van daaruit met een schip als pion over een levensgrote wereldkaart. Absoluut topstuk van de tentoonstelling is het schilderij 'Stilleven met aardappels' van Vincent van Gogh. Tijdens het paasweekend wordt de tentoonstelling feestelijk geopend en is er van alles te doen. U kunt aan boord van de schepen in de museumhaven op zoek gaan naar de herkomst van eten, 'smakelijke' films kijken, in de tot kookstudio omgetoverde FitFoodFun-bus patatjes hakken en bakken en, hoe kan het ook anders, paaseieren schilderen.

www.maritiemmuseum.nl