Nieuws
836696
Nieuws

Gasverbruik loopt fors terug

Er is vorig jaar bijna een vijfde minder aardgas uit de Nederlandse bodem gewonnen. Met uitzondering van 1988 is de winning van aardgas sinds 1972 niet zo laag geweest, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De winning bleef steken op ruim 66 miljard kubieke meter gas. Dat er niet meer gas boven werd gehaald komt vooral door de maatregelen die de Nederlandse overheid heeft genomen in reactie op de Groningse aardbevingen.

Ook de netto export van aardgas en het gasverbruik in Nederland lagen vorig jaar een stuk lager. Dit hangt samen met de relatief zachte winter vorig jaar. De verbruikte hoeveelheid aardgas was met een totaal van ruim 38 miljard kubieke meter het laagst sinds 1982. Vergeleken met 2013 werd in Nederland 13 procent minder verbruikt. De gasexport liep met een kwart terug.

Nederland verbruikte vorig jaar ook minder aardolieproducten, ruim 3 procent minder dan een jaar daarvoor. Het gaat dan vooral om motorbrandstoffen als benzine en diesel. Hun verkoop liep terug, onder meer doordat er meer over de grens werd getankt. Brandstoffen die niet in ons land worden gekocht, zijn niet opgenomen in de verbruikscijfers van CBS.

Steenkool vond vorig jaar wel gretig aftrek. Er werd ruim 10 procent meer van verstookt. Er werden nieuwe kolencentrales in gebruik genomen en de industrie had meer kolen nodig voor de productie van staal. Ook het verbruik van andere energiebronnen zoals als kernenergie, hernieuwbare energie en energie uit afval groeide licht.