Nieuws
836702
Nieuws

Europees onderzoek naar muziekafspraken Apple

De Europese Commissie is bezig met een informeel onderzoek naar de afspraken die Apple heeft gemaakt met verschillende platenlabels. Dat meldt de Financial Times. Verschillende labels zouden enquetes van de EC hebben ontvangen.

Het onderzoek is hoogstwaarschijnlijk gestart na een formele klacht, al is niet duidelijk wie deze ingediend zou hebben. Mogelijk is het een concurrent van de iPhone-maker, of juist een label die ontevreden is met huidige situatie in de markt.

Apple lanceert dit jaar waarschijnlijk een nieuwe streaming muziekdienst die gebaseerd is op het aangekochte Beats Music. De dienst wordt volgens ingewijden in de iTunes-app op iPhones en iPads verwerkt.

De Commissie is volgens het FT bezorgd over hoe het bedrijf zijn nieuwe dienst in de markt zal zetten en of Apple zijn grootte en invloed in de muziekindustrie wil aanwenden om labels  te overtuigen om gratis streaming diensten als Spotify te verlaten. Naar verluidt zal er namelijk geen gratis optie zijn om van de nieuwe Apple-dienst gebruik te kunnen maken.

Het is niet de eerste keer in de afgelopen maand dat de gratis versie van Spotify onder vuur ligt. Eerder kwam naar buiten dat platenlabel Universal niet blij zou zijn met de dienst. Het bedrijf zou nieuwe contractonderhandelingen aangrijpen om de gratis variant tegen te werken.