Nieuws
836728
Nieuws

Gestresste ondernemer grijpt naar de drugs

Stress blijkt een nog groter probleem onder ondernemers dan vaak wordt gedacht. Bij ruim 20 procent is de druk zo hoog, dat men wel eens naar harddrugs zoals XTC grijpt om de situatie het hoofd te bieden.

Dit blijkt uit onderzoek van BusinessCompleet.nl naar stress onder mkb’ers en zzp’ers, onder 374 ondernemers. Oorzaken van stress zijn voornamelijk het werven van klanten, omzet en geld.

Ruim de helft vindt dat stress het bedrijf afremt en bij een op de acht brengt stress echt schade toe. Driekwart van de ondernemers hebben een gezin en dat krijgt  in praktijk vaak niet de volle aandacht. Twee op de drie zelfstandigen werken altijd meer dan 40 uur per week en bijna een op de vijf steekt meer dan 60 uur per week in de zaak.

Ondernemers vinden ontspanning in sport, muziek, filmpjes kijken op de bank of social media. Maar een biertje of een glas wijn zijn ook populair. Meer dan de helft drinkt een paar keer in de week alcohol, een op de tien drie glazen per dag. Meer dan 20 procent gebruikt harddrugs, zoals XTC, paddo’s en cocaïne. 84 procent vindt zichzelf geen probleemgeval, maar een kwart geeft aan een paar ondernemers te kennen voor wie het gebruik van alcohol of drugs wel een probleem is.

Ondernemen vergt fysiek en geestelijk nogal wat van een baas. Iedereen gaat er op zijn of haar eigen manier mee om en doorgaans wordt ervoor gezorgd dat het personeel niet de dupe wordt. Tijd voor een koffie- of theepauze is er meestal wel, en 17 procent geeft werknemers de tijd om na de lunch te wandelen.