Nieuws/Buitenland
836760
Buitenland

Doden bij gijzeling Keniaanse universiteit

Door een aanval op een Keniaans universiteitscomplex zijn zeker twee bewakers gedood en tientallen mensen gewond geraakt. Volgens een dokter in het ziekenhuis van de stad zijn 49 mensen met schotwonden binnengebracht. Gevreesd wordt dat het aantal slachtoffers donderdag nog zal stijgen. Volgens getuigen drongen vijf gewapende mannen in de nacht slaapzalen van de Garissa University College in de gelijknamige stad binnen.

De gewapende mannen schoten op de bewakers bij de belangrijkste toegangspoort van het universiteitsterrein en gingen vervolgens naar binnen. Daar gingen ze door met schieten, schrijft de politie in een statement. Agenten raakten verwikkeld in een vuurgevecht met de aanvallers, die desondanks in de slaapzalen wisten te komen. De politie heeft versterking ingeroepen van anti-terreureenheden. Het leger vecht inmiddels ook mee. Terreurgroep al-Shabaab heeft de aanval opgeëist en meldt dat het 'christenen' heeft gegijzeld.

Keniaanse media meldden dat er nog altijd studenten gegijzeld worden. Volgens het Keniaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn inmiddels drie van de vier aangevallen slaapgebouwen ontruimd. „De aanvallers zijn naar één gebouw gedreven en daar gaat de operatie door”, schreef het ministerie op Twitter. Ook het universiteitsgebouw zelf is veiliggesteld.

In totaal is er plek voor 450 mensen op het instituut in het oosten van Kenia. Garissa ligt niet ver van de grens met Somalië.

De Daily Nation publiceerde donderdagochtend een kopie van een brief waaruit blijkt dat de Universiteit van Nairobi op 25 maart de studenten en medewerkers waarschuwde voor „ophanden zijnde vergeldingsaanvallen op belangrijke gebouwen in Nairobi, zoals een grote universiteit”. „Hierbij het advies om goed op te letten in de universiteit en op andere drukke plaatsen. Wees alert op verdachte personen en spullen”, vervolgt de brief.

Al-Shabaab pleegde al vaker aanslagen in Kenia. De meest bekende is de aanslag op het Westgate winkelcentrum in 2013. Toen kwamen tientallen mensen om het leven tijdens de bloedige aanslag op het gebouw en de daarop volgende gijzeling.