Nieuws
836773
Nieuws

Omzet bedrijf achter Postcode Loterij richting €100 miljoen

De omzet van Novamedia, het moederbedrijf van onder andere de Postcode Loterij, is vorig jaar gestegen naar bijna €100 miljoen.

Dat blijkt uit het vandaag bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde jaarverslag. Novamedia is in Nederland bekend als het bedrijf achter de Postcode Loterij, Vriendenloterij en Bankgiro Loterij.

Dankzij goklustige loterijspelers in Nederland, Zweden en Groot-Brittannië stegen de licentie-inkomsten van €56,8 miljoen naar €72,1 miljoen. De door Novamedia opgezette loterijen dragen een deel van hun omzet af aan het moederbedrijf, in ruil voor onder andere marketingdiensten, inkoopvoordelen en het gebruik van de naam en concept van de loterijen.

Boeken

Naast de loterijconcepten is Novamedia sinds vorig jaar eigenaar van een mediatak, waarin onder andere ECI, boekhandel Scheltema en uitgever Nieuw Amsterdam zijn ondergebracht. Dat onderdeel bracht €26 miljoen in het laatje.

De winst daalde van €19,2 miljoen naar €16,6 miljoen, door investeringen in de mediadivisie, hogere marketingkosten in Groot-Brittannië en het opzetten van nieuwe buitenlandse loterij-initiatieven.

Winstuitkering

Voor het eerst in jaren heeft Novamedia weer dividend uitgekeerd aan zijn aandeelhouders. Zij kregen bijna €5 miljoen dividend over vorig jaar, plus een extra winstuitkering van €1,3 miljoen over 2013.

Het grootste deel (81%) van de aandelen is in handen van een stichting die bedoeld is om de continuïteit van de goede doelen loterijen te waarborgen, de andere 19% is in handen van oprichter Boudewijn Poelmann.