Nieuws/Binnenland
836775
Binnenland

Alcoholcontrole via mobieltje

Alcoholisten kunnen voortaan via hun mobiele telefoon aantonen dat ze nuchter zijn.

Het bedrijf SoberCare uit Amsterdam is onlangs een proef gestart in samenwerking met verslavingskliniek Solutions. De verslaafde krijgt een apparaatje mee, waarop drie tot vier keer per dag geblazen moet worden. Het apparaatje communiceert met een app op de smartphone van de verslaafde, waarmee de testgegevens worden doorgestuurd naar SoberCare, die een logboek bijhoudt.

„Het apparaat wordt nu gebruikt door verslaafden die hebben besloten nuchter te blijven, weer terug willen keren naar hun werk of weer het vertrouwen willen winnen van hun familie”, legt directeur Jan-Eidse van Melle van SoberCare uit. „Maar het apparaat kan ook gebruikt worden bij controles in beroepsgroepen waar het belangrijk is om nuchter te zijn. Denk aan de transportsector, zoals taxi- of buschauffeurs, piloten of de zorgsector. In de Verenigde Staten wordt het systeem door luchtvaartmaatschappijen gebruikt om piloten in herstel te controleren op mogelijk alcoholgebruik voor hun vlucht.”

Ivonne Lempers doet op eigen initiatief mee. ,,Het heeft geen zin om mijn man of buurvrouw te laten blazen. Je loopt meteen tegen de lamp." Lees hier hoe dat precies werkt:

Abonnees klikken hier voor het artikel

Niet-abonnees lezen het hier via Blendle