Nieuws
836788
Nieuws

Brussel wil Google aanpakken

Brussel bereidt een mededingingszaak voor tegen Google. De Europese Commissie heeft bedrijven die klachten hebben ingediend tegen de internetgigant toestemming gevraagd om bepaalde vertrouwelijk informatie openbaar te maken. Dat meldt de Wall Street Journal.

Bedrijven die benaderd zijn bevinden zich onder andere in de sectoren winkelen en reizen. Volgens mededingingsexperts vormen de verzoeken een sterke indicatie dat de Commissie bezig is met de voorbereiding van een formele zaak tegen Google.

Brussel is al vijf jaar bezig met het antitrustonderzoek naar Google. Volgens de Commissie worden de eigen diensten van Google bevoordeeld ten nadele van de concurrentie. Het bedrijf zou bij het tonen van zoekresultaten zijn eigen diensten voortrekken en hoger in de lijst met links tonen dan die van rivalen zoals Microsoft.

Daarnaast onderzoekt de Commissie of de zoekgigant adverteerders en bedrijven waar het zaken mee doet onterecht verbiedt om zaken te doen met andere platformen.

Google ontkent zich schuldig te maken aan concurrentievervalsing. Het bedrijf werkt mee aan het Europese onderzoek om een flinke boete te ontlopen. In 2012 werd Microsoft door de EU veroordeeld tot een boete van 561 miljoen euro omdat het concern gebruikers van zijn software onvoldoende keuze bood. Het totale Europese boetebedrag van de softwaregigant kwam daarmee uit op liefst €1,7 miljard.

Vorig jaar februari leken Google en Brussel een compromis te hebben gesloten, waarmee de strijdbijl kon worden begraven. De toenmalige eurocommissaris Joaquin Almunia (Mededinging) liet echter kort daarop weten dat concurrenten van Google "heel negatief'' hadden gereageerd op de voorstellen van het bedrijf.

De nieuwe eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager lijkt de voorkeur te geven aan de rechtszekerheid van formele aanklachten in mededingingszaken boven schikkingen. “Schikkingen moeten geen gewoonte worden en er moet niet tegen elke prijs naar gezocht worden”, zei ze vorige maand tijdens een evenement in Brussel. “Burgers en bedrijven moeten zien dat we bereid zijn om naar de rechter te stappen als dat het beste is dat we kunnen doen.”

Als het inderdaad tot een rechtszaak komt en Google schuldig wordt bevonden, kan het bedrijf een boete krijgen die kan oplopen tot 10% van zijn jaarlijkse inkomsten, vorig jaar bedroegen die $66 miljard.