Nieuws/Binnenland
836814
Binnenland

Politiebonden stellen Van der Steur ultimatum

De politiebonden hebben de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur een ultimatum gesteld om met een beter cao-voorstel te komen. De bewindsman heeft tot uiterlijk maandag 13 april hiervoor, wil hij hardere acties van het politiepersoneel voorkomen.

Om druk op de ketel te houden, lopen woensdag enkele honderden politiemensen uit het hele land in een optocht door Den Haag. Hierna krijgt Van der Steur een 'laatste waarschuwing' overhandigd. Dat gebeurt na de ceremonie waarbij korpschef Gerard Bouman het nieuwe politievaandel krijgt overhandigd van koning Willem-Alexander.

De bonden eisen naast een loonsverhoging van 3,3 procent ook nog andere maatregelen, zoals een bonus in verband met de ingrijpende reorganisatie die de politie doormaakt. De politiemensen hebben al vier jaar geen loonsverhoging gehad.

De bonden benadrukken dat ze nooit hebben overwogen de ceremonie zelf te verstoren. Ze vinden het „ongepast” om leden van het Koninklijk Huis bij een cao-conflict te betrekken.

Het Malieveld wordt het verzamelpunt van de manifestatie, tegenover het hoofdbureau van de Nationale Politie. Van daaruit gaat de tocht van protesterende politiemensen naar het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De politiewerknemers voeren sinds vorig maand actie. Zo schrijven agenten alleen nog bekeuringen uit bij „grove schendingen” van de openbare orde en veiligheid. In alle andere gevallen volstaat het om een waarschuwing te geven. Verder houden ze op gezette tijden langzaamaan-acties op snelwegen en 'sirene-acties'.

Hoe de hardere protesten er eventueel uit zullen gaan zien, is nog niet bekend.