Nieuws/Binnenland
836820
Binnenland

NIEUWS

Start restauratie maritieme historie op Bonaire

Woensdag 26 maart 2015 kwam de ‘Stormvogel’ ,het laatst overgebleven houten zeilvrachtboot uit zijn tijd, terug op Bonaire waar het in 1936 gebouwd was. Deze houten zeilvrachtboten voerden tussen de ABC-eilanden in de jaren 50/60/70 en werden beschouwd als een belangrijke levensader om de omliggende eilanden Aruba, bonaire en Curaçao te voorzien van onder andere Zout, Aloe Vera, Vee en nog meer belangrijke goederen voor de eilanden.

De bijna 13meterr lange ‘Stormvogel’ (een schoener) lag langzaam te rotten in de haven van Curaçao. Om een stuk maritieme geschiedenis niet te laten vergaan hebben de Stichtingen Maritiem Erfgoed Bonaire en Stichting Marine Archeologie Curaçao samen met een lokale historicus op Bonaire de handen in een geslagen om dit laatste overgebleven zeil vrachtboot te restaureren.

Op Curaçao zijn ze vrij recent begonnen met het verwijderen van de kajuit, de motor en er zijn diverse polyester reparaties gedaan zodat de vrachtboot weer in originele staat terug gebracht kan worden.

Project ‘Stormvogel’ zal ongveer 5 jaar duren. Volledig gerestaureerd zal het schip weer kunnen varen op plekken waar toeristen, school kinderen en bewoners het schip kunnen bezoeken. De gerestaureerde ‘Stormvogel’ zal dan als leerboot dienen voor de jeugd om ze bekend te maken met de maritieme wereld. door het terug brengen in de oude staat wordt er door de Stichting Maritiem Erfgoed Bonaire weer een stukje erfgoed veilig gesteld voor de toekomst en om dit te tonen aan de volgende generaties.

Er is een Facebook pagina in het leven geroepen waar men de werkzaamheden van de vrijwilligers Kunnen volgen. De Facebook pagina is te vinden via deze link: www.facebook.comMet verschillende acties zoals het verkopen van T-shirts tijdens evenementen, wordt extra geld bij elkaar gebracht om de restauratie voor dit unieke project te financieren.