Nieuws
836832
Nieuws

Een op de tien gaat nooit uit eten

Consumenten geven gemiddeld 30 euro per persoon uit in een restaurant. Door handig gebruik te maken van allerhande kortingsacties weten veel eters flink te besparen op de rekening. Sommige mensen gaan zelfs nooit uit eten zonder kortingsactie. Een op de tien gaat zelfs nooit uit eten.

Dat blijkt uit een onderzoek van het ING Economisch Bureau.

Een kwart van de consumenten gaat minimaal een keer per maand uit eten en is een kleine groep van 4% zelfs wekelijks in een restaurant te vinden. Toch is er een grote groep mensen die zelden buiten de deur eet. Eén op de tien consumenten gaat zelfs nooit uit eten.

Prijsverschillen

De uitgaven aan een hapje en een drankje kunnen per restaurantbezoeker flink verschillen. Eén op de zes slaagt erin de kosten van een etentje buiten de deur beperkt te houden tot minder dan 20 euro per persoon. Een even grote groep consumenten geeft minimaal het dubbele uit: 40 euro of meer. De meeste consumenten zitten hier echter tussen in: gemiddeld besteden consumenten zo’n 30 euro per persoon in een restaurant.

Acties

Veel zaken bepalen uiteindelijk hoe hoog de restaurantrekening per persoon uitvalt: het soort keuken, de kwaliteit van het eten, de locatie van het etablissement, de service, de concurrentie en natuurlijk de hoeveelheid bestelde gerechten en drankjes.

Kortingsacties kunnen consumenten helpen de kosten van een etentje te drukken. Zo zijn er talloze websites (bijvoorbeeld groupon.nl, socialdeal.nl, dailydinnerdeals.nl of dinerprikkels.nl) waar consumenten soms flinke kortingen kunnen krijgen.

In veel steden zijn er bovendien jaarlijks restaurantweken, waarin consumenten tegen een vast bedrag in allerlei restaurants kunnen dineren. Een meerderheid van de consumenten heeft de weg naar dit soort kortingsacties inmiddels gevonden: 55% maakt er weleens gebruik van. Een kleine groep van 2% gaat zelfs nooit uit eten zonder kortingsactie.