Nieuws
836834
Nieuws

Dagje onderduiken

Zo'n 250 km aan ondergrondse mergelgrotten liggen er onder Valkenburg. Een prima plek om als schuilplaats te gebruiken in tijden van geweld. En dat werd dan ook door de eeuwen gedaan. Dit paasweekend kun je ook even 'schuilen' tijdens het evenement 'Ondergrondse Schuilplaatsen; op zoek naar veilige plekken'. Op verschillende tijden zijn er rondleidingen met dit thema.

Het lijkt wel of we tegenwoordig van alle kanten worden bedreigd, maar dat was vroeger niet anders. In de tijd van de koude oorlog is er door de Nederlandse Overheid een atoomschuilkelder aangebracht in de Gemeentegrot. Daar kon veiligheid geboden worden aan 15.000 mensen. Compleet met gas deuren, luchtfilters, toiletten, douches en slaapplaatsen. In WO II ging het vooral om de bescherming tegen oorlogsgeweld. Veel Valkenburgers vluchtten bij beschietingen met granaten en bommen naar de verschillende grotten.

Er zijn in en rond de kern Valkenburg ruim 50 grotere en kleinere groeves waar de mensen veiligheid zochten. Deelnemende grotten: Sibbergroeve, Gemeentegrot, Romeinse Katakomben en MergelRijk.

Kijk voor tijden en prijzen op www.mergel.nu