Nieuws
836839
Nieuws

’Overal is wel wat te vinden’

Shoppen in Enschede

Elke maand winkelen we in een andere stad. Dit keer zijn we in het Twentse Enschede, waar op deze Witte Donderdag het Bijbelse zangspektakel The Passion plaatsvindt.

Vanaf negen uur is het Van Heekplein in de binnenstad decor voor het paasverhaal. Scènes zullen onder anderen worden opgevoerd door Jim de Groot als Jezus, Shirma Rouse als Maria en Jeroen van Koningsbrugge als Judas. Zij zullen met Nederlandse ballads het verhaal van Jezus’ lijden en sterven vertellen terwijl een processie van 700 man met een verlicht kruis van de wijk Roombeek naar het hoofdpodium trekt.

Wie speciaal voor dit evenement afreist naar Enschede, kan gerust iets eerder vertrekken om een middagje te shoppen. Enschede is de grootste stad van de regio en heeft een compleet winkelaanbod. Zo zagen we bijvoorbeeld Flying Tiger, Sissy Boy en Mango. „Ketens die erbij zijn gekomen, onder meer omdat Primark zich hier heeft gevestigd”, vertelt Ellen Engbers van Enschede Promotie. Interesse van grote ketens was er al, maar de komst van Primark heeft die vergroot. Volgens Engbers heeft de modische koopjesketen een aanzuigende werking. „Ook de bezoekersaantallen zijn gestegen sinds Primark hier zit. We zien meer bezoekers uit Duitsland en de regio.”

Straatjes rond stadhuis

De ketens vind je rond het Van Heekplein, maar het loont om ook de straatjes rond het stadhuis en de Oude Markt in te duiken. „Overal is wel wat te vinden”, zegt Engbers. Ze noemt de galerieën en horeca in de Walstraat en Het Gouden Randje in Zuiderhagen waar je home made taarten kunt krijgen. „Leuke winkels zijn er in verschillende straten, maar er is ook leegstand.” Dat laatste biedt uitkomst voor ondernemers die soms tijdelijk gebruik kunnen maken van een ruimte.

 

Zo zit Goods4Home (3) elk jaar wel in een ander pand. Sinds september in de Haverstraatpassage. Eigenaresses Petra en Astrid mixen hier allerlei stijlen. „Van Scandinavisch tot Zuid-Afrikaans, als het maar origineel is”, vertelt Petra. Aanvankelijk openden de dames een pop-up store om Goods4Home.nl te ondersteunen. „Maar ondertussen is de winkel de hoofdmoot. Mensen komen hier graag, ze willen toch een beleving.”

 

Een beleving is ook The Upperside (5) in dezelfde straat. Hier hebben verschillende ondernemers een onderkomen gevonden en samen bieden ze een totaalconcept. Je kunt lunchen bij De Broodbode en daarna je haar laten doen bij kapsalon Nivo. Kleurrijke retromode voor dames en kinderen vind je bij RetroToGo en voor een paar sneakers ga je naar Fahrenheit. Voor unieke meubels of woonaccessoires is er Berlin Vintage terwijl ColorPop vooral fairtrade woonaccessoires met een buitenlands tintje verkoopt.

 

Tussen al dat nieuws in de Haverstraatpassage zit Scooter (4), een damesmodezaak die daar al 28 jaar is gevestigd. Het zijn de vrolijke plantenbakken die ons naar binnen trekken. Binnen blinken aan het plafond een aantal kroonluchters en ook in de winkel is er veel wat schittert. „We verkopen veel accessoires”, vertelt een medewerkster ons. Daarnaast zijn er veel kledingmerken te vinden, zoals King Louis. „Vrouwen die hier kopen, zijn stoer en een tikje romantisch.”

 

Stoer, maar dan op een heel andere manier is Ceasarss (1) in de Korte Hengelosestraat. Het bord zit net drie weken op de gevel en wie de winkel op internet zoekt, moet uitwijken naar Instagram. Ceasarss is nog niet zo lang open maar studenten van nabijgelegen scholen weten deze spot met ’urban streetwear’ al wel te vinden. Hiphopiconen als Kanye West en Pharrell Williams prijken aan de muur ter inspiratie. Je kunt er onder meer terecht voor strakke sneakers of een hoed à la Pharrell. En dat voor prijzen tussen de 25 en 150 euro.

 

Wij willen in de paasstemming komen en dus lopen we naar Specialist Jagers (2) aan de overkant. Bij de banketbakker die ook op het Van Heekplein en in winkelcentrum Deppenbroek is gevestigd, staan de paaseieren en paashazen al in de etalage. „We maken alles zelf”, verzekert eigenaresse Wilma Schulten ons. En dat proeven we.