Nieuws/Binnenland
836843
Binnenland

Milieuschade, heling en belastingontduiking

Illegale autosloop blijkt onstuitbaar

Ondanks grote inspanningen van de auto- en de demontagebranche worden per jaar tienduizenden auto’s illegaal gesloopt. Dat zorgt voor milieuschade, maakt handel in gestolen onderdelen mogelijk en werkt belastingontduiking in de hand.

Expertisecentrum Autorecycling Nederland (ARN) luidt de noodklok over het fenomeen dat vooralsnog onuitroeibaar lijkt. Vanaf gisteren is het officieel verboden voor iedereen behalve door de Rijksdienst Wegverkeer erkende demontagebedrijven auto’s te slopen. Voor dit verbod dat het zwarte en grijze circuit moest indammen, heeft de branche zich jarenlang hardgemaakt.

De overwinning is alleen wat hol want nu al weten ARN en de brancheorganisatie van de demontagebedrijven Stiba dat illegale slopers makkelijk tussen de mazen van de wet door kunnen glippen. Ze doen dat door auto’s voor export aan te melden. Vervolgens verdwijnen de voertuigen niet over de grens, maar in een loods of schuur en worden daar uit elkaar getrokken. Dat kan omdat er op daadwerkelijke export geen enkele controle is. Niet in ons land en zeker niet daarbuiten.

Lees het hele artikel hier.