Nieuws
836845
Nieuws

'Dodelijke cocktail’ van sneeuw en wind in Alpen

Levensgevaarlijk skiweekeinde

Tijdens het paasweekeinde is er een hoog lawinerisico in de Alpen. Het lawinegevaar stijgt tot niveau vier (hoog) op een schaal van vijf.

Wintersportgemeenschap wePowder, die zich vooral richt op geoefende skiërs die de pistes willen verlaten, waarschuwt voor een ’dodelijke cocktail’ door de omstandigheden: op sommige plekken wordt er wel twee meter sneeuw verwacht in combinatie met stormachtige wind en een slechte ondergrond. „Het lawinegevaar is hoog en het is absoluut niet aan te raden om zonder kennis en de noodzakelijke materialen de pistes te verlaten.”

Spelbreker

Bert Romani van de Nederlandse Ski Vereniging legt uit hoe de wind spelbreker is in de veiligheid op de bergen: „De dikke sneeuwlagen worden heen en weer geslingerd. Dat maakt de structuur van de sneeuwvlokken kapot.” Volgens Romani bestaat sneeuw uit vele breekbare kleine kristallen. „Als je dat vaak genoeg verplaatst, krijg je sneeuw die heel slecht hecht aan de onderste lagen.”

WePowder-directeur Arjen de Graaf adviseert dan ook iedereen die niet weet van de gevaren binnen de piste te blijven. „Wil je toch buiten de piste skiën of snowboarden, huur dan een gediplomeerde gids”, waarschuwt hij. „Het zo klein mogelijk houden van risico’s en natuurlijk een goede uitrusting met minimaal een lawinepieper, schep en sonde zijn een absolute must voor iedereen die buiten de piste wil gaan.”

Doden

Dit wintersportseizoen zijn er al 110 doden gevallen door lawines. Dit aantal is uitzonderlijk hoog. De verwachting is dat veel Nederlanders op het laatste moment een wintersportvakantie naar de Alpen boeken vanwege het lange, relatief vroege, paasweekeinde en de verwachte sneeuwval.