Nieuws/Binnenland
836858
Binnenland

Pakketbezorger PostNL eist vaste baan

Pakketbezorgers voelen zich uitgebuit door PostNL. Omdat ze niet in vaste dienst zijn verdienen ze maar weinig, terwijl ze wel veel moeten investeren in hun werk. Een van hen stapt naar de rechter en eist een gewone baan.

Vakbond FNV, die de man bijstaat, wil met de bodemprocedure de schijnzelfstandigheid van pakketbezorgers aanvechten. FNV heeft de dagvaarding verstuurd, liet bestuurder Reinier Stroo donderdag weten naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant.

Volgens zijn advocate staat hij voor een grote groep zzp'ers die af willen van de omstreden constructie waarbij ze als ondernemers worden ingehuurd, maar aan zoveel voorwaarden moeten voldoen dat ze eigenlijk gewone werknemers zijn. Behalve een gewone baan wil de man ook geld zien: bijna 38 duizend euro, het loon dat hij als werknemer in bijna twee jaar is misgelopen.

De huidige constructie levert PostNL enorme kostenbesparingen op, zegt advocate Jola Boot. „Ondertussen zijn alle risico's voor de pakketbezorgers.” Volgens Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de universiteit van Amsterdam, maakt de pakketbezorger een goede kans.