Nieuws

Marie Mae van Zuilen, ’Laura’ uit Klem, straks jaren uit de schijnwerpers

’Blijf praten met pubers’

Door Bernice Breure

Marie Mae van Zuilen met Barry Atsma in Klem

Marie Mae van Zuilen met Barry Atsma in Klem

Pief Weyman/pief.ca

In een scène uit de eerste aflevering komt ze thuis, smijt haar sleutels op tafel, gooit haar tas in de hoek, haalt in één beweging haar telefoon tevoorschijn en ploft op de bank. „Heel herkenbaar, vonden mijn ouders.” Verder gelooft Marie Mae van Zuilen (18) niet dat ze zo’n onuitstaanbare puber was als Laura Warmond, die ze zo treffend neerzet in Klem, soms kan zijn.

Marie Mae van Zuilen met Barry Atsma in Klem

Marie Mae van Zuilen met Barry Atsma in Klem

Pief Weyman/pief.ca

Donderdagavond is het slot van de Vara-serie over de keurige weduwnaar Hugo Warmond (Barry Atsma) die zijn hoge functie bij de Belastingdienst zo goed mogelijk probeert te combineren met de opvoeding van zijn dochters Laura en Suus. Zijn leven krijgt een dramatische wending wanneer zijn jongste kind Suus de hartsvriendin blijkt van het kind van een beruchte crimineel (Jacob Derwig).

Van Zuilen krijgt veel positieve reacties op het drama en haar vertolking van Laura met haar mega-irritante vriendje in het bijzonder. „Ik woon in een klein dorpje, Lexmond. Mensen zijn verbaasd dat iemand van hier zo’n grote rol heeft.” Al had de blondine zich al op de kaart gezet: ze speelde een hoofdrol in De Reünie en was te zien in Rundfunk, Horizon en Als de Dijken Breken. Toen ze gevraagd werd voor de casting van Klem stond ze op scherp. „Ik kende het werk van Frank Ketelaar (de schrijver van onder meer Overspel, red.) natuurlijk. En mijn agent was heel enthousiast: ’doe je best’ zei ze nadrukkelijk. Ik moest de scène spelen waarin Laura ontdekt dat haar vader een nieuwe, jonge vriendin heeft. ’25? Vind je dat niet vies?’ Dat was een stukje waarin ik mijn ei helemaal kwijt kon. De eindauditie was met Barry Atsma om te kijken of wij goed pasten samen. Op voorhand was ik een beetje bang om te blokkeren omdat hij zo’n goede acteur is en ik hem alleen kende als de ’acteer-Barry’. Maar hij was heel relaxed. Na afloop zei hij tegen Frank: ’ik mag me er niet mee bemoeien, maar ik zou het wel weten’. Of ik ook geïntimideerd was vanwege zijn looks? Ha, nee dat speelde niet mee. Hij is mijn vader hè, in de serie. Dus zo keek ik niet naar hem. Al valt natuurlijk niet te ontkennen dat het een knappe man is.”

Laura is bij vlagen onmogelijk voor haar vader. Marie Mae heeft een duidelijk tip voor wanhopige ouders met pubers: blijf praten. „Denk niet: ik zeg maar niks uit angst voor een snauw. Eerlijke gesprekken helpen echt. Natuurlijk wel op gelijkwaardig niveau: een puber wil niet benaderd worden als kind.”

Na de opnamen van Klem is ze begonnen met de theatervooropleiding. Momenteel doet ze audities voor de Toneelschool in Amsterdam en Maastricht waar ze bij allebei het inmiddels tot de laatste ronde heeft geschopt. Als ze wordt aangenomen, zullen we de komende jaren even weinig van haar horen. „Ik moet me dan focussen op de opleiding, zeker de eerste twee jaar kan ik er niet bij gaan werken. Alleen seizoen twee van Klem kan en wil ik niet afzeggen. Dat zal het enige zijn. Maar als ik daarna terugkom, ben ik wel 100.000 keer beter.”

Haar grote droom? „Rauwe rollen spelen, niet van dat blonde meisje, met die blauwe ogen en volle lippen die iets nietszeggend roept. Ik wil rollen die iets te zeggen hebben, personages vertolken die ertoe doen. Die uit verschillende lagen bestaan. En het allermooiste zou zijn als ik die afwisselend in het theater, films en series mag spelen.”

NPO 1, 20:30 UUR