Nieuws/Buitenland
83713148
Buitenland

Wilde speculaties rond gezondheid Noord-Koreaanse dictator Kim

HONGKONG/SEOUL - Na geruchten dat de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un (36) ernstig ziek zou zijn, wordt nu gemeld dat de communistische leider is gestorven. Een topfiguur van Hong Kong Satellite Television beweert dat Kim dood is, aldus media in Hongkong. Zaterdag moet duidelijk worden of hij zich vertoont bij een militaire parade vanwege een feestdag in het dictatoriale land.

Zuid-Koreaanse media meldden eerder deze week dat Kim worstelt met zijn gezondheid na een medische behandeling voor hart- en vaatziekten op 12 april. Een dag eerder zou hij voor het laatst publiekelijk zijn gezien. Maar het kantoor van de president van Zuid-Korea meldde dat er geen aanwijzingen zijn dat Kim ernstig ziek is. Ook president Trump zei niet te geloven dat het slecht gaat met Kim: de Amerikaanse leider bestempelde een verslag van CNN als nep.

Woensdag was er voor het eerst weer een teken van leven van de Noord-Koreaanse leider. Staatspersbureau KNCA zei dat Kim de Syrische president Assad heeft bedankt voor diens felicitaties in verband met een nationale feestdag. De staatsmedia hadden tot dan toe gezwegen na hevige speculaties over de verslechterde gezondheidstoestand van Kim. Mocht Kim echt heengegaan zijn, dan zouden de autoriteiten dat vermoedelijk zo lang mogelijk stil willen houden om onrust onder de bevolking te voorkomen.

’China stuurt medici’

China heeft een team inclusief medische experts naar Noord-Korea gestuurd om advies te geven over de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Dat zeggen drie ingewijden tegen persbureau Reuters. De reis van Chinese functionarissen en artsen komt op het moment dat er tegenstrijdige berichten circuleren over de gezondheid van de kleine dictator.

Volgens de bronnen die Reuters aanhaalt staat de delegatie die naar Noord-Korea is afgereisd onder leiding van een hooggeplaatst lid van het Internationale Verbindingsbureau van de Chinese Communistische Partij. Dit bureau is de belangrijkste Chinese instantie die zich bezighoudt met het buurland.

Het ’Verbindingsbureau’ was onbereikbaar en het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog niet gereageerd op een verzoek van Reuters om commentaar.