Nieuws/Binnenland
837232
Binnenland

Ministerie sponsort congres met Moslimbroederschap

Het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt in samenwerking met een beruchte Britse stichting van de Moslimbroederschap een congres in Londen te hebben gesponsord.

Bij de conferentie ’Politiek, macht en sektarische identiteiten in de Midden-Oosten en Noord-Afrika’ was gisteren niet alleen een topambtenaar van Buitenlandse Zaken aanwezig, maar volgens de aankondiging werd de bijeenkomst zelfs betaald door ’Kingdom of the Netherlands’ én ’The Cordoba Foundation’. Die stichting is volgens radicaliseringsdeskundigen Ronald Sandee en Steven Merley een in Engeland gevestigde lobbygroep voor de Moslimbroederschap.

President en oprichter is Anas Altikriti, zoon van de leider van de Iraakse Islamitische Partij, in essentie de Iraakse tak van de Moslimbroederschap. Critici beschuldigen Anas Altikriti ervan de Arabische opstanden te misbruiken om de Moslimbroederschap aan de macht te helpen en westerse fondsen aan te boren, met als argument dat de Broederschap een alternatief is voor bloeddorstige extremisten. Anas Altikriti wordt gezien als een van de sluwste Broederschap-activisten in West-Europa.

De Britse bank HSBC weigerde zomer vorig jaar „uit principe” nog langer zaken te doen met Anas Altikriti, zijn familieleden en de in Engeland gevestigde Cordoba Stichting. De Britse bank schreef dat alle bankrekeningen per onmiddellijk, zonder verder overleg, gesloten moesten worden van de hele Altikriti-familie, onder wie twee minderjarige kinderen. Hij kreeg twee maanden de tijd om al zijn financiële zaken elders onder te brengen. De bank nam het besluit „na een herziening van haar portfolio van klanten”. De Cordoba Foundation UK Ltd. viel „buiten ons risicobereidheid”, aldus de bank. „We willen u niet langer bankfaciliteiten geven en sluiten uw rekeningen.”

Lees het hele verhaal hier