Nieuws/Binnenland
837482
Binnenland

Binnen straal van 500 meter iedereen weggehaald

Gaslek in Alkmaar: ’Geluid als een straaljager’

De wijde omgeving is afgezet.

De wijde omgeving is afgezet.

Redactie - In de omgeving van de Helderseweg in Alkmaar is dinsdagavond een groot gaslek ontstaan. Op sociale media verschijnen meldingen van mensen die ’een vreemd, hard geluid’ horen. Anderen spreken van ’een geluid als een straaljager’. En: „Enge herrie. Alsof een UFO gaat landen in de achtertuin.” Rond 20.50 uur is het lek gedicht.

De wijde omgeving is afgezet.

De wijde omgeving is afgezet.

De brandweer liet aanvankelijk weten dat binnen een straal van 500 meter iedereen werd weggehaald. Het lek bevond zich bij Helderseweg 52. Omstanders maakten melding van een sterke gaslucht in de omgeving.

In het gebied rond het lek zitten veel bedrijven. Netbeheerder Liander is ingeschakeld om het gas van de grote transportleiding af te sluiten. Omdat er nog wel resten gas vrijkwamen, moesten mensen in de omgeving hun ramen en deuren tot ongeveer 22.30 uur deuren en ramen gesloten houden en de ventilatie in huis uit zetten.

Twitteraars delen beelden uit de omgeving. Op één video is het lek van dichtbij te zien.

Om 20.17 uur werd een NL-Alert verstuurd. Omwonenden kregen het advies om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. „En gebruik geen open vuur binnen 500 meter van het incident.”

Een wijkagent meldt op Twitter dat de hulpdiensten druk bezig zijn met het lek. „Houd afstand en volg aanwijzingen politie op.”