Nieuws/Buitenland
83771
Buitenland

Een jaar na aanslagen in Brussel: Britse hoofdstad opgeschrikt door terreur

Doden en gewonden bij aanslag Londen

LONDEN - UPDATE 18:45 uur - Bij een vermoedelijke aanslag buiten het Brits parlement zijn woensdag zeker twee mensen om het leven gekomen. Ten minste tien personen raakten gewond toen een man met een zogeheten 4x4 inreed op voetgangers op de Westminster Bridge.

De dader zou na het aanrijden van de voetgangers zijn auto hebben gecrasht. Daarna viel hij met een mes agenten aan bij het parlementsgebouw. Zeker een politieman zou zijn neergestoken, waarna de vermeende dader werd neergeschoten door de politie.

Mogelijk twee doden

Zeker tien mensen zijn op de brug behandeld aan verwondingen, meldde de ambulancedienst in de Britse hoofdstad. Veel slachtoffers zouden ’catastrofale verwondingen’ hebben. Een vrouw is woensdag uit de Theems gehaald. Het slachtoffer is ernstig gewond, maakte de havenautoriteit van Londen (PLA) bekend.

Een arts bevestigde tegenover persdienst PA dat zeker een slachtoffer, een vrouw, is overleden.Ook een agent die werd neergestoken bij het Britse parlement, overleed ter plekke. Dat zei een Britse politicus die probeerde het slachtoffer te reanimeren tegen de BBC.

Op bloedige foto’s zijn slachtoffers te zien op de Westminster Bridge. Op een foto is een lichaam te zien dat onder de wielen van een bus ligt.

Bloedige foto’s

Volg de gebeurtenissen in Londen via ons liveblog

De aanvaller is neergeschoten door gewapende agenten. De dader werd door een omstander omschreven als een veertiger met ’een Aziatisch uiterlijk’. Over het motief voor de aanval is nog niets bekend.

Volgens getuigen brak na het incident op de brug paniek uit. Tientallen mensen zouden zijn weggevlucht. Getuigen spreken tegenover Britse media over gegil en gekrijs.

Afgesloten

Het parlementsgebouw is hermetisch afgesloten. Politiemensen en andere veiligheidsfunctionarissen kammen woensdag het hele gebouw uit op zoek naar mogelijke verdachten of andere gevaren. Dat bericht de zender Sky News. Bij de operatie zijn talrijke agenten betrokken. De aanwezigen, onder wie parlementsleden, mogen het gebouw momenteel niet verlaten.

May weggevoerd

De Britse premier Theresa May was op het moment van het incident aanwezig in het parlementsgebouw. Ze is daar weggehaald door bewakers en zou inmiddels weer terug zijn in haar ambtswoning.

Politie: omgeving mijden

De politie in Londen heeft mensen opgeroepen de omgeving van het parlementsgebouw te mijden. Dat moet voorkomen dat omstanders de hulpdiensten in de weg lopen, bericht de BBC. De autoriteiten vragen mensen om weg te blijven van locaties als Parliament Square, Whitehall en Westminster Bridge, waar een man met een auto zou zijn ingereden op voetgangers. De hulpdiensten zijn daar massaal aanwezig om zich te ontfermen over de slachtoffers.